Projekt zrealizowany w ramach konkursy Hyperloop Desert Campus organizowanego przez Young Architects Competition. Przedmiotem konkursu było zaprojektowanie kampusu badawczego kolei próżniowej Hyperloop który miałby się znajdować 15 kilometrów od Las Vegas, na pustyni w Nevadzie. Studenci Politechniki Poznańskiej w składzie Oskar Czajkowski, Anotni Grześkowiak zostali wyróżnieni jako finaliści! 

W skład obiektu miała wchodzić strefa przeznaczona dla zwiedzających i strefa pracowników. Strefy następująco miały się składać z holu, sali wykładowej, muzeum, stołówki oraz laboratoriów, sal szkoleniowych, siłowni, basenu, mieszkań. Jednym z głównych celów przy projekcie było wpisanie całego założenia w kontekst krajobrazowy miejsca.

„Analizując tamtejszy krajobraz doszliśmy do wniosku, aby nasz obiekt wpasować w linię kamiennych gór, które dominują w okolicy.  Z narzuconego wcześniej układu funkcjonalnego utworzyliśmy kilka modułów, które zostały poddane transformacji, tak aby kompozycja bryły jak najlepiej zintegrowała się z krajobrazem.
Zależało nam również na tym, aby obiekt miał jak najmniejszy wpływ na środowisko, co skłoniło nas do zaimplementowania rozwiązań zgodnych z ideą zrównoważonego rozwoju.” – mówią architekci

Aby obiekt mógł cechował się jak najmniejszym zużyciem energetycznym, wnętrze kampusu zostało odpowiednio doświetlone przez świetliki w sufitach jak i pasma okien w elewacji budynku. Okna zostały zaprojektowane w taki sposób, aby wnętrze obiektu się nie nagrzewało przez co zostały one głębiej osadzone i przykryte ażurem.

Instalacja obiektu opiera się na naturalnej wentylacji. Dzieki odpowiedniemu ustawieniu budynku, absorbuje on jak najwikęszą ilośc powietrza, które jest przenoszone do podziemnych kanałów wentylacyjnych gdzie się schładza się, a następnie transportowane jest do wnętrza budynku, gdzie pod wpływem panującego mikroklimatu, powietrze wznosi się ku najwyższym partiom budynku, a następnie się ulatnia.
Poszczególne połacie dachu są pokryte panelami fotowoltaicznymi, które zaopatrują obiekt w energię elektryczną.

Schemat obiektu został rozplanowany tak, aby strefa zwiedzających i strefa pracowników nie kolidowałby ze sobą, gdzie miejscem granicznym jest stołówka, która jest przeznaczona dla zwiedzających jak i pracowników. Nad tą przestrzenią znajduje się stacja kolei próżniowej.

Schemat funkcjonalny Hyperloop Desert Campus został dostosowany do kierunku słońca, dzięki czemu naturalny cykl dnia dyktuje cykl dnia pracy i w trakcie całego dnia , pracownicy mają zapewniony dostęp do światła naturalnego.W głównym module na najwyższym piętrze znajduje się taras widokowy dostępny dla zwiedzających i pracowników obiektu, z którego rozpościera się widok na krajobraz pustyni w Nevadzie.

Czytaj też: Technologia | Stany Zjednoczone | Poznań | Polska | Komunikacja miejska |

 

Autorzy: Oskar Czajkowski, Anotni Grześkowiak | dyplomanci Architektury I stopnia, Politechnika Poznańska