Kameralny apartament, położony w bezpośrednim sąsiedztwie gdańskiej plaży, został zaprojektowany jako rodzinne miejsce wypoczynku. Realizacja opiera się na odważnych kontrastach oraz wyrazistych, wysokiej jakości materiałach wykończeniowych. 

Część dzienna składa się z dwóch stref o odmiennych charakterach. Lakierowana zabudowa kuchenna w kolorze chłodnego beżu została zestawiona z płytką Atlas Concorde imitującą czarny marmur. Lustro narożne oraz posadzka w połysku optycznie powiększają wnętrze, multiplikując jednocześnie ażurową formę Chair One. Kompozycję dopełnia fornir kamienny w ciepłym odcieniu, który pełni takżę funkcję dekoracyjną.

Projekt mieszkania powstał w biurze Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe. Inwestorem jest rodzina, która uwielbia celebrować wspólne posiłki i spędzać razem czas. By to ułatwić, projektanci zaproponowali usytuowanie w centralnej części mieszkania okrągłego stołu. Miejsce spotkań zostało dodatkowo podkreślone za sprawą punktowego oświetlenia sufitowego.

Oprawa biegnąca przez całą strefę dzienną powstała według naszego projektu, zrealizowanego dzięki systemowi Crack LED marki Lira Lighting – mówią autorzy projektu.

Strefa wypoczynkowa w zdecydowany sposób odcina się od aneksu kuchennego za sprawą drewnianych obłożeń. Intensywne wybarwienie drewna na podłodze zyskało swoją kontynuację na fornirowanej zabudowie meblowej. Sofa w kolorze subtelnej szarości, wraz z neutralnymi odcieniami zasłon, tworzy przestrzeń sprzyjającą relaksowi. Dodatkowym atutem tapicerowanego mebla jest funkcja spania oraz komfortowy.

Drzwi pomiędzy sypialnią a strefą dzienną umożliwiają dwustopniowe wydzielenie pomieszczenia, skrzydło składa się bowiem z dwóch niezależnych tafli o zróżnicowanej przezierności. Zastosowane rozwiązanie pozwala otworzyć sypialnię na strefę dzienną lub całkowicie ją wydzielić. Podziały tapicerowanego zagłówka odpowiadają rytmowi frontów szafek zawieszonych powyżej szerokiego łóżka. Ich gładka, pozbawiona widocznych uchwytów powierzchnia nie odciąga uwagi od subtelnych zabiegów dekoracyjnych.

projekt: ​Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe (kowalczyk-gajda.pl)
zdjęcia: ​Wojciech Treder Pracownia Fotografii Mint (pracowniamint.com)
lokalizacja: ​Gdańsk
rok realizacji: ​2018
powierzchnia:​ 50 m kw