Zlokalizowana jest w przedziwnym miejscu. Betonowy olbrzym stanął na środku piaszczystej plaży w chińskim mieście Nandaihe. Jego projekt powstał w lokalnej pracowni Vector Architects.

Na pierwszy rzut oka budynek może wprawić widza w konsternację. Jego ogromna bryła osadzona została na środku plaży pośród niczego. Obiekt swym kształtem przypomina bowiem wyrzucony na brzeg ogromny statek. Wrażenie to potęguje materiał, z którego wykonano budynek. W zdecydowanej większości bibliotekę zbudowano z betonu.

Lokalizacja biblioteki właśnie nad brzegiem morza jest zabiegiem celowym. Ściana, która graniczy z morzem została mocno przeszklona i wszystkim, którzy przebywają w czytelni oferuje spokojny i bezkresny widok na morze. Dzięki temu czytelnicy mogą pracować w ciszy i spokoju, bez niepotrzebnego rozpraszania uwagi. Wewnątrz przeciwwagą dla surowego betonu jest drewno, z którego wykonano regały.