Poznaliśmy wyniki konkursu na najładniejsze elewacje 2018 r. w Gdańsku. W ten sposób miasto nagradza przykłady remontów, dzięki którym starym budynkom udaje się przywrócić dawny blask.

Była to już 10. edycja konkursu. Pierwszą zorganizowano w 2009 r. i od tamtego czasu wyłoniono łącznie 38 laureatów spośród 360 zgłoszeń. Łączna pula przeznaczona na nagrody wyniosła prawie pół miliona zł.

Gdańsk jest piękny dzięki temu, że ma takich mieszkańców jak państwo. Możecie być dumni z tego, że jako wspólnoty, zmieniacie nasze miasto. Dziękuję także zarządcom nieruchomości, którzy często wspierają was w skomplikowanym nieraz procesie uzgodnień inwestycyjnych – powiedział podczas finału konkursu Piotr Grzelak, z-ca prezydenta Gdańska.

W tegorocznej edycji zgłoszenia przesyłały wspólnoty mieszkaniowe z Gdańska, które w 2018 r. przeprowadziły remont elewacji swojego budynku. Z blisko 19 zgłoszeń jury wybrało trzy najlepsze realizacje. Oceniając przesłane zgłoszenia jury zwracało uwagę na oryginalność projektu, atrakcyjność formy i kolorystyki, estetykę wykonania i wpisanie w otoczenie oraz kontekst przestrzenny.

Pierwsze miejsce ex aequo i po 10 tys. zł otrzymały wspólnoty mieszkaniowe przy ul. Hallera 151, Hallera 149 i Hallera 147. Elewacje tych budynków sąsiadują ze sobą. Niewiele brakowało, a budynki przy ul. Hallera ozdobiłaby elewacja w ciepłym, pastelowym kolorze. Jednak w drodze negocjacji z mieszkańcami wspólnocie udało się przekonać większość z nich do szarej kolorystyki.

Budynki przy al. Hallera 147, 149 i 151

Zapronowałyśmy razem z koleżanką z zarządu odcienie szarości, a większość wspólnot w okolicy robi beżowe, raczej tradycyjne elewacje. Bałyśmy się, że będzie kłopot z tymi kolorami, zwłaszcza, że każdy lokator wyrażał swoje zdanie na ten temat, a nie tylko zarządy. Okazało się, że były to niepotrzebne obawy. Mieszkańcy nie byli jednogłośni, ale przewaga zwolenników szarości była znacząca – powiedziała Elżbieta Kulwanowska z zarządu jednej ze zwycięskich wspólnot przy ul. Hallera.

Drugie miejsce ex aequo i po 7,5 tys. zł otrzymały wspólnoty przy ul. Partyzantów 17A i Partyzantów 17 B. Również tutaj elewacje sąsiadują ze sobą:

Trzecie miejsce i 5 tys. zł przypadło wspólnocie mieszkaniowej przy ul. Jaśkowa Dolina 36. Wyremontowany tam budynek ma wiele zdobień, dlatego prace remontowe wymagały poświęcenia czasu i częstych konsultacji z konserwatorem zabytków:

Tak budynek wyglądał przed remontem (fot. Google)

fot. Jerzy Pinkas (gdansk.pl)