Architekci z pracowni CDF kolejny raz udowodnili swoje nieszablonowe podejście do projektowania. Nowy biurowiec ich autorstwa stoi w Poznaniu. Aż trudno uwierzyć, że powstał w wyniku modernizacji starego budynku. Efekty prac możemy oglądać na zdjęciach Przemysława Turleja.

Obiekt znajduje się przy ul. Zwierzchowskiego 10 i powstał dla firmy Zremb Shiraz. Architekci z pracowni CDF przygotowali projekt przebudowy oraz modernizacji istniejącego, trzykondygnacyjnego budynku biurowego  o formie prostopadłościanu. W starym budynku zachowano istniejącą konstrukcję nośną, nową formę otrzymały zewnętrzne ściany osłonowe.  

Elewacja budynku nawiązuje do układu istniejącego szkieletu konstrukcyjnego z zastosowaniem nowoczesnych i energooszczędnych rozwiązań. Przeszklone ściany osłonowe zaprojektowano w systemie fasadowym. Budynek został uzupełniony o balkony wzniesione jako lekka konstrukcja stalowa.

Pracę nad projektem modernizacji i przebudowy biurowca rozpoczęliśmy w 2016 roku. Projekt obejmował zarówno główną bryłę budynku jak i kompleksowe zagospodarowanie terenu – przebudowę parkingów, budowę budynku portierni, śmietników i wiat rowerowych. Nową formę uzyskało także ogrodzenie inwestycji – żelbetowy mur z ażurowymi fragmentami aluminiowych żyletek jest elementem spajającym zagospodarowania terenu i architekturę budynku – wyjaśniają autorzy projektu.

W początkowej fazie prac budowlanych prostopadłościenna, podłużna, trzy kondygnacyjna istniejąca bryła została pozbawiona osłonowych ścian zewnętrznych i wewnętrznych, odsłaniając tym samym konstrukcyjny szkielet budynku. W połowie 2018 roku rozpoczęto montaż szklanych paneli osłonowych, okładzin kompozytowych i prefabrykowanych paneli betonowych. Nowe elewacje budynku nadały mu odmieniony, nowoczesny charakter.

Budynek przed przebudową

Poza częścią kubaturową projekt obejmował także kompleksowe opracowanie w zakresie wnętrz – od fazy koncepcji po szczegółowy projekt wykonawczy. Wnętrza biurowca cechują wysokiej jakości materiały, a ideą było stworzenie prostych, eleganckich, monochromatycznych wnętrz przełamanych ciepłem naturalnego drewna. Forma architektoniczna przyczyniła się zastosowania surowych i nowoczesnych rozwiązań materiałowych jak beton, szkło oraz metal, zestawionych z ponadczasowością drewna orzechowego. Całość dopełnia zieleń w postaci ogrodu wertykalnego zawieszonego nad przestrzenią holu głównego.

zdjęcia: Przemysław Turlej