Projekt przebudowy domu przygotowali architekci z pracowni NA NO WO. Budynek zyska prostą, jasną elewację i zupełnie nowe wnętrza.

Dom o kształcie kostki zbudowany został w dwudziestoleciu międzywojennym na terenie osiedla Zalesie we Wrocławiu. Osiedle jest objęte ochroną konserwatorską, dlatego prace remontowe nie należą do najprostszych. Architekci każdy detal muszą bowiem uzgadniać z konserwatorem zabytków. Jednak cel jest szlachetny – budynek ma odzyskać pierwotny wygląd, który uległ zatraceniu z powodu wcześniejszego remontu. Obiekt zyskał wtedy ocieplenie na elewacji oraz okna PCV. 

Projektanci chcą więc zmienić kolor elewacji oraz wymienić okna na drewniane. Nowa stolarka okienna zostanie wysunięta do lica muru o wartość dodanego wcześniej ocieplenia, tak aby odtworzyć pierwotną głębokość osadzenia okien. Zaprojektowano również wysunięcie drewnianego gzymsu podokapowego w taki sposób, aby wartość odsadzki od elewacji była równa pierwotnej (obecnie gzyms prawie całkowicie został ukryty pod warstwą docieplenia). Zmiany nawiązują do jedynego zachowanego archiwalnego projektu z sierpnia 1932 r.

Wewnątrz budynek został zaprojektowany z podziałem funkcjonalnym na część z pomieszczeniami reprezentacyjnymi właścicieli oraz część dla służby. Na piętrze były projektowane dwie sypialnie właścicieli i pokój gościnny. Zarówno pokoje sypialniane jak i pokój gościnny miały zapewniony niezależny dostęp do jednej łazienki poprzez dwa równoległe korytarze rozdzielone ścianą.

W budynku mieszkać mają dwie osoby, dlatego część dla służby nie będzie już potrzebna. Architekci chcą więc częściowo wyburzyć wewnętrzne ściany, aby ułatwić poruszanie się po budynku i lepiej doświetlić wnętrze. „Uwolniona” ma zostać kuchnia. Projektanci zlikwidują wiatrołap i usuną część wewnętrznych drzwi. Zaprojektowane zostało też wejście na taras – właściciele chcą do niego wchodzić bezpośrednio z salonu. Tutaj pojawiła się potrzeba zachowania prywatności mieszkańców. Architekci wymyślili więc specjalne pergole z rur stalowych, które pomalowane zostaną na biało. Pomiędzy nimi rozpięte zostaną linki pod pnącza roślinne. Pergole nawiązują do podobnych elementów przestrzennych charakterystycznych dla budynków modernistycznych również na terenie Wrocławia.

 Aranżację wnętrz projektanci oparli na bieli stanowiącej tło dla bogatej kolekcji malarstwa będącej w posiadaniu inwestora i jednym kontrastowym kolorze granatowym, w którym zaprojektowano nowe zabudowy meblowe. Elementy wyposażenia takie jak lampy, meble, szkło zbrojone nawiązują do stylistyki modernistycznej. Parkiet w jodełkę odtwarza pierwotny układ, a aranżacja głównej łazienki została zbudowana wokół zachowanej oryginalnej umywalki ceramicznej.