Polacy coraz częściej kupują małe mieszkania. Mniejsza powierzchnia wymaga dobrej aranżacji, zatem jak urządzić kawalerkę, by znalazło się w niej wszystko, co niezbędne do wygodnego życia? Oto propozycja z Gdańska.

Mieszkanie na Garnizonie we Wrzeszczu zaprojektowała architekt Ela Sawicka z pracowni projektowej em2. Mieszkanie powstało dla młodego gdańszczanina, lubiącego sport i podróże. Właścicielowi zależało na stworzeniu otwartej i uniwersalnej przestrzeni, w której będzie mógł wygodnie wypocząć po wszystkich aktywnościach. Architekt zaproponowała wyburzenie ściany między salonem i sypialnią i przeniosła pralkę z łazienki do holu. Zmiany więc rozpoczęły się już na etapie deweloperskim.

W miejscu ściany dzielącej salon i sypialnię pojawiło się duże przeszklenie o industrialnym charakterze. W ten sposób optycznie powiększono przestrzeń sypialni. Jednocześnie zasłona, która znajduje się tuż za szklaną ścianą zapewnia intymność w sypialni. Głębię przestrzeni potęguje wysoki sufit – położone na parterze mieszkanie ma aż 320 cm wysokości.

Głównym punktem wnętrza jest charakterystyczny, zielony kubik w części kuchennej. Wykonany został z forniru dębowego lakierowanego na kolor ciemnej zieleni. Kubik zamyka również ścianę łazienki, do której można się dostać za pomocą drzwi ukrytych w zabudowie.

Kuchnia w kubiku jest mała, ale starannie zaprojektowana – jest w pełni funkcjonalna i podoła każdemu kulinarnemu wyzwaniu. Blat wykonany został z czarnego szczotkowanego granitu, a pas nablatowy wykonany został z lakierowanego forniru w kolorze naturalnego dębu. W tym miejscu architekt wykorzystała kolejny trik, który optycznie powiększył przestrzeń – kubik styka się ze ścianą w hollu, która w całości wykończona jest lustrem.

Marzeniem Inwestora było odkrycie fragmentu konstrukcyjnej ściany betonowej, udało się to dzięki wysiłkom wykonawcy, który wykonał powierzone mu zadanie z niezwykłą starannością. Wydobył spod tynku naturalne piękno betonowej ściany, która cudownie koresponduje z zieloną zabudową oraz betonową posadzką mieszkania – opisuje autorka projektu.

Sypialnia jest jasna, łóżko stanęło na tle ściany wykonanej z drewnianych lameli. Takie lamele w ostatnich miesiącach coraz częściej pojawiają się we wnętrzach. O tym, jak są łatwe w montażu pisaliśmy w artykule TUTAJ.

W sypialni zaprojektowaliśmy również pojemną szafę, która mieści całą garderobę Inwestora zakończoną dębowym regałem przeznaczonym na kolekcję książek oraz pamiątek z podróży – dodaje autorka projektu.

Dodatkowe miejsce na przechowywanie znalazło się w łazience, w dębowej szafie, która jest jednocześnie zabudową spłuczki podtynkowej. Z powodzeniem można tu schować wszystkie kosmetyki i produkty higieniczne. Zaprojektowana wanna z prysznicem jest rodzajem kompromisu i odpowiedzią na brak miejsca na osobną strefę prysznicową. Ściany w strefie mokrej zostały zabezpieczone piękną antracytową płytką FIORANESE z kolekcji PASSEPARTOUT. Jeśli zastanawiacie się, jak sprytnie urządzić kawalerkę, ta realizacja z pewnością was zainspiruje.

Czytaj więcej: Wnętrza | Mieszkanie | Gdańsk | Minimalizm

fot. Hania Połczyńska / kroniki studio, źródło: pracownia em2