Jak wybrać płytę grzewczą do kuchni?

Wyposażenie kuchni musi być nie tylko ładne, ale także funkcjonalne i bezpieczne. Dotyczy to szczególnie takich sprzętów, jak kuchenki, piekarniki czy lodówki. Na co powinniśmy uważać wybierając kuchenkę do domu? Czy lepsza będzie tradycyjna opcja, czy może warto skusić się na płytę grzewczą? O jakich parametrach należy pamiętać przy okazji poszukiwania modelu idealnego dla naszych potrzeb?

1. Płyty grzewcze do kuchni – dlaczego to dobry wybór?
2. Płyty indukcyjne, płyty ceramiczne i gazowe – która opcja jest najlepsza?
3. Płyta indukcyjna a ceramiczna i gazowa – jakie są różnice?
4. Na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę?

Płyty grzewcze do kuchni – dlaczego to dobry wybór?

Kuchenka to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Możemy zdecydować się na wariant łączony z piekarnikiem, lub też na samą płytę grzewczą i piekarnik montowany osobno. Jednym z największych plusów, jakie posiadają grzewcze płyty gazowe czy indukcyjne jest to, jak niewiele miejsca zajmują. Nie musimy rezerwować dla nich całego bloku pomiędzy meblami, jak to ma miejsce w przypadku kuchenki – zamiast tego wystarczy wycięcie odpowiedniego otworu w blacie. Dodatkowo posiadanie zabudowanego piekarnika odsuniętego od płyty pozwala nam na wygodniejsze gotowanie, szczególnie gdy przygotowujemy posiłek we dwójkę.

Płyty indukcyjne, płyty ceramiczne i gazowe – która opcja jest najlepsza?

Wybierając sposób zasilania płyty powinniśmy przede wszystkim kierować się tym, jakie opcje są dostępne dla naszego miejsca zamieszkania. Płyta gazowa jest najbardziej podstawową opcją, jednak do jej wykorzystania potrzebujemy odpowiedniego przyłącza. Płyta grzewcza indukcyjna oraz płyta ceramiczna działają na prąd, w związku z czym do ich instalacji nie jest wymagana obecność gazu.

Drugim istotnym elementem jest design. Jeżeli celujemy w kuchnię wykonaną w sposób minimalistyczny, warto zwrócić uwagę na gładkie i eleganckie płyty elektryczne. Z kolei w przypadku stylu skandynawskiego, prowansalskiego czy vintage, gazowe płyty grzewcze z żeliwnymi palnikami dodadzą kuchni uroku i pozwolą lepiej wpasować się w założenia konkretnej aranżacji.

Płyta indukcyjna a ceramiczna i gazowa – jakie są różnice?

Szczególną odmianą płyt grzewczych są zdecydowanie te indukcyjne. Pozwalają one na spore oszczędności energii przy jednoczesnym zachowaniu wydajności, jednak musimy spełnić określone warunki, aby móc z nich wygodnie korzystać. W przypadku indukcji bardzo ważne jest to, z jakich garnków korzystamy. Aby kuchenka mogła wykryć, że postawiliśmy coś na polu grzewczym, wykorzystywane garnki i patelnie muszą posiadać ferromagnetyczne dno. W sytuacji, gdy spróbujemy skorzystać ze zwykłych naczyń, indukcyjna płyta grzewcza ich nie wykryje, a tym samym nie zostanie uruchomiony program nagrzewania. Należy o tym pamiętać, jeżeli planujemy zakup modelu opartego o podobną technologię.

Na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę?

Wybierając płyty do zabudowy powinniśmy przede wszystkim zastanowić się, jak wiele palników będzie nam potrzeba. Dla osoby mieszkającej samodzielnie lub z partnerem zwykle wystarczy kuchenka wyposażona w dwa lub cztery pola grzewcze. Z kolei w przypadku większej rodziny warto zastanowić się nad płytą z sześcioma czy nawet ośmioma miejscami – wszystko zależy od tego, jak dużo gotujemy w ciągu dnia. Drugim istotnym elementem jest także wielkość płyty. Jeżeli mamy małą kuchnię, bardziej praktycznym rozwiązaniem będzie wykorzystanie modeli standardowych na dwa lub cztery palniki.

Artykuł sponsorowany