Siedziba warszawskiego oddziału firmy prawniczej Kochański Zięba i Partnerzy wyglądem przypomina biura, znane z amerykańskich seriali i filmów o prawnikach. Liczącą blisko 1000 m kw. powierzchnię kancelarii zaprojektowała pracownia Iliard Architecture & Project Management, która chciała nawiązać do stylistyki warszawskiego Metropolitana – biurowca, w którym mieści się kancelaria.

Iliard zaproponował minimalistyczne, eleganckie wnętrze z dużą ilością przeszkleń i stonowaną kolorystyką ścian, uzupełnione ciepłymi fornirowanymi okładzinami. Wyrazisty mebel recepcyjny z białego hebanu oraz elegancka poczekalnia z ekspozycją sztuki mają podkreślać profesjonalizm firmy.

Po wyjątkowo designerskim wnętrzu jakie wykonaliśmy rok temu dla oddziału krakowskiego firmy prawniczej Kochański Zięba i Partnerzy, przygotowaliśmy równie ekscytujący projekt dla głównej siedziby kancelarii, która znajduje się w Warszawie. Wiemy już, że kancelaria dostarcza swoim Klientom innowacyjnych i efektywnych rozwiązań prawnych, dlatego zależało nam na tym by te wartości odzwierciedlić we również we wnętrzu warszawskiego oddziału. Za ideę przewodnią postawiliśmy sobie podkreślenie międzynarodowego charakteru działalności firmy i szeroką skalę w jakiej działa – mówi Łukasz Koziana z pracowni Iliard Architecture & Project Management.

Przeprojektowanie warszawskiej siedziby kancelarii, począwszy od października 2017 roku, niosło ze sobą wyzwanie dodania do wcześniejszego metrażu biura aż 600 m kw. Rozbudowa umożliwiła dodanie front desku z białego hebanu w przestrzeni wejścia oraz aranżację przestronnej części foyer, wygodnej dla odwiedzających kancelarię gości.

Ułożenie orzechowego forniru na zaoblonej ścianie skontrastowano względem ściany sąsiadującej. Ta z kolei, utrzymana jest w stonowanej szarości i bieli, a zdobią ją jedynie częściowo wąskie lizenia w kolorze ścian, co stanowi neutralne tło dla dwóch płaskorzeźb wybitnego polskiego artysty Ignacego Bogdanowicza, kontynuatora nurtu awangardy geometrycznej. Plastyczność tego reprezentacyjnego wnętrza buduje także architektura światła – futurystyczne oświetlenie górne w formie przestrzennych okręgów oraz wkomponowane w przestrzenie fornirowanych ścian ciągi oświetlenia LED. Wnętrze zaplanowano w ciepłych tonacjach orzechowych brązów, karmelu i neutralnych szarości pozostałych ścian oraz miękkiej wykładziny.

Większy metraż umożliwił także rozbudowę przestrzeni konferencyjnej z widokiem na Plac Piłsudskiego i panoramę centrum Warszawy. Designerskie fotele głównego lobby, utrzymane w popielatej szarości, zaplanowano w towarzystwie nieco industrialnych i okrągłych stolików kawowych na czworobocznym stelażu. Prostą, ponadczasową w formie grafitową kanapę i szare fotele klubowe rozlokowano tuż obok. Przestrzeń pełni dwojaką funkcję – lobby na rozmowy kuluarowe podczas spotkań biznesowych oraz przestrzeni rozmów i wymiany doświadczeń podczas codziennego rytmu pracy kancelarii.