W każdej kuchni musi znajdować się odpowiednio duży blat roboczy. Spełnia on oczywiście ważną rolę użytkową, a także ma spore znaczenie z punktu widzenia estetyki. Dlatego też tak ważne jest, by był on odpowiednio dobrany. Jak dokonać trafnego wyboru? Podpowiadamy!

Blaty kuchenne – dlaczego są takie ważne?

Blat na szafkach czy też podporach to standardowy element każdej kuchni. Mimo to projektując pomieszczenia do gotowania, czasem zapomina się o jego kluczowych funkcjach.

  • Robocza – blat jest niezbędny do przyrządzania potraw czy napojów, dlatego też musi być odpowiednio duży, wytrzymały, oświetlony i ustawiony względem szafek i wyposażenia.
  • Odstawcza – to na blacie ustawiane jest wyposażenie kuchenne, małe AGD itp.
  • Estetyczna – odpowiednio dobrany kolorystycznie blat to niezbędny element każdej aranżacji.

Tymczasem nierzadko zdarza się, że projektując kuchnie, pozostawia się zbyt małą przestrzeń odstawczą czy roboczą. Nierzadko też powierzchnia blatu jest duża, jednak z powodu podzielenia go na mniejsze kawałki, ostatecznie i tak użyteczność całości jest niewielka. Warto na to zwracać uwagę, gdyż wspomniane błędy zdecydowanie obniżają komfort pracy. Osobną kwestią jest oczywiście estetyka. Co ważne, dobrze jest zwracać uwagę nie tylko na kolorystykę i fakturę, ale też wytrzymałość i łatwość czyszczenia danego blatu. Rozwiązania chętnie łapiące plamy szybko mogą stracić swój urok i wymagać skomplikowanych zabiegów konserwacyjnych.

Jaki blat do kuchni wybrać?

Wybór dobrego blatu do kuchni wcale nie jest trudny, choć wymaga on pamiętania o kilku kwestiach. Przede wszystkim powinien on pasować do mebli kuchennych (https://komfort.pl/k/meble-kuchnie). Co przy tym ważne, chodzi tu nie tylko o kolorystykę, ale też odpowiedni wymiar na długość i szerokość. Trzeba przy tym pamiętać, że szafki zawsze są o kilka centymetrów odsunięte od ściany – by ułatwić podłączenie pieca, zmywarki czy innych sprzętów w zabudowie. Dodatkowo też przednia krawędź blatu powinna nieco wystawać przed czoło mebli, a długość musi być wymierzona naprawdę dokładnie – gdyż nawet kilka milimetrów różnicy może odsłonić ściankę szafki. Z punktu widzenia użytkowego warto też przemyśleć, jakie mamy wymagania odnośnie wytrzymałości blatu. Jeśli w naszej kuchni planujemy bardzo dużo gotować, piec czy smażyć, to wytrzymałość, odporność na zabrudzenia czy zarysowania powinna mieć naprawdę decydujące znaczenie. Z kolei w kuchniach o charakterze bardziej koktajlowym możemy skoncentrować się bardziej na estetyce. Mówiąc o wyglądzie, trzeba podkreślić, że obecnie wybierać można spośród setek wzorów produktów – najpopularniejsze w dalszym ciągu są jednak blaty drewnopodobne oraz imitujące kamień.

Z czego blat kuchenny będzie najlepszy?

Obecnie blaty kuchenne produkowane są z różnego rodzaju materiałów. Duży ich wybór znaleźć można z kolei tutaj: https://komfort.pl/k/blaty. Obecnie najpopularniejsze rozwiązania, to:

  • Blaty laminowane – wykonane są one z płyty wiórowej, która pokryta jest specjalną warstwą papieru nadającego wygląd i fakturę. Całość jest oczywiście odpowiednio utwardzona i zabezpieczona przed działaniem wody. Produkty tego typu są bardzo chętnie wybierane z racji licznych zalet – niezłej wytrzymałości, łatwości czyszczenia i odporność na przebarwienia i wodoodporności (o ile wilgoć nie dostanie się przez niezabezpieczone boki płyty). Dodatkowo z racji technologii produkcji, blaty tego typu mogą mieć praktycznie dowolną kolorystykę, a ich cena jest bardzo korzystna.
  • Blaty drewniane – wykonane z klejonego drewna są bardzo estetyczne, jednak też dużo droższe od laminatów. Dodatkowo wymagają one odpowiednie pielęgnacji, choć jeśli się o nie dba, to mogą służyć przez wiele lat – szczególnie że można je poddać renowacji.
  • Blaty kamienne – w praktyce najbardziej rozpowszechnione są produkty z konglomeratu, które są trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Dodatkowo są one jednorodne i ciepłe w dotyku. Rzadziej spotykane są bardzo drogie blaty z kamienia naturalnego, którego główną zaletą jest po prostu unikalny wygląd oraz doskonała trwałość.
  • Blaty szklane – stosunkowo rzadko spotykane, jednak dają one doskonały efekt estetyczny i świetnie pasują do nowoczesnych kuchni. Ponadto są one stosunkowo wytrzymałe i nie wymagają szczególnej konserwacji. Wadą tej opcji jest jednak bardzo wysoka cena oraz konieczność regularnego czyszczenia – niestety na szkle widać każdą plamkę czy odcisk palca.
  • Blaty stalowe – są one także drogie, jednak doskonale pasują do minimalistycznych kuchni. Mimo sporej wytrzymałości i łatwości w czyszczeniu są one bardzo podatne na zarysowania. Dlatego też spotyka się je stosunkowo rzadko.

Dobrze dobrany blat to niezbędne uzupełnienie aranżacji każdej kuchni. Zwrócenie uwagi na jego charakterystykę jest dodatkowo bardzo ważne z powodów użytkowych. Dlatego też opłaca się uważnie przyjrzeć oferowanym rozwiązaniom na rynku.

Czytaj też: Meble | Wnętrza | Kuchnia | Apartament

 

źródło: Materiał Partnera
zdjęcia: komfort.pl