W tym roku organizatorzy London Design Festival przygotowali dla swoich gości coś specjalnego. Jedną z głównych atrakcji będzie instalacja „The Smile”.

„Uśmiech” to instalacja przygotowana przez Alison Brooks, założycielkę słynnej pracowni Alison Brook Architects, znanej z zamiłowania do rzeźbiarskich kształtów i dopracowywania detali. Projekt drewnianej konstrukcji powstał we współpracy z firmą Arup oraz Stowarzyszeniem Handlowym Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC).

To niezwykłe dzieło, wykonane z klejonego warstwowo drewna tulipanowca amerykańskiego, będzie można podziwiać na terenie Rootstein Hopkins Parade Ground w Chelsea College of Arts od 17 września do 12 października br.

Projekty przedstawiane w ramach ekspozycji stanowią jeden z kluczowych punktów programu London Design Festival. Są one zawsze prezentowane w miejscach ogólnie dostępnych, a ich skala sprawia, że przyciągają liczną publiczność. Wybór architekta ma ogromne znaczenie, a pracownia Alison Brooks Architects znana jest z innowacyjnych zastosowań materiałów i ambitnych projektów. Dlatego ich realizacja będzie znakomitą atrakcją tegorocznego festiwalu – powiedział Ben Evans, dyrektor London Design Festival.

Wymiary konstrukcji to 3,5 x 4,5 x 34 metry. Kształtem „The Smile” przypomina delikatnie wygiętą, prostokątną w przekroju formę, która jest pusta w środku. Wnętrze będzie udostępnione wszystkim zwiedzającym, pragnącym przyjrzeć się bliżej tej nietypowej konstrukcji. Podobnie jak koło, ma ona tylko jeden punkt podparcia. Wchodząc do środka przez wejście umieszczone w miejscu wygięcia, odwiedzający będą mogli przejść z jednego końca konstrukcji na drugi, odkrywając nowy rodzaj przestrzeni, która stopniowo wznosi się w kierunku światła.

Wszystkie ściany wewnątrz »The Smile« zostaną wykonane z jednakowych, pięknych paneli tulipanowca amerykańskiego. Pozwoli to na zmysłowe doświadczenie pełne koloru, tekstury, zapachu i dźwięku. Dwa otwarte końce instalacji rozświetlą jej wnętrze, jednocześnie pełniąc funkcję balkonów z widokiem na otaczające miasto – opisuje swoje dzieło Alison Brooks.

Zespół konstruktorów Arup wykorzystał jedynie 60 m3 drewna do stworzenia 150 m kw zamkniętej przestrzeni. Aby zapewnić ujście dla sił naprężania i ściskania oddziałujących w płytach CLT, architekci zastosowali w nich perforacje. Ponadto przez perforacje wykonane wzdłuż ścian, do wnętrza konstrukcji wpadać będą promienie słoneczne. Dzięki temu utworzą na podłodze zmieniające się wraz z porą dnia wzory. Po zmroku instalacja rozbłyśnie niczym miejska latarnia. Nocą wnętrze „The Smile” będzie podświetlane pasmami świetlnymi, których przebieg odwzoruje dynamiczne wygięcie podłogi.

The Smile« to najtrudniejsza konstrukcja, jaką kiedykolwiek zbudowano z drewna klejonego warstwowo, w każdym aspekcie wykorzystująca absolutnie maksymalne możliwości tego naturalnego materiału. Znakomicie oddaje prawdziwy potencjał i spektrum możliwych zastosowań amerykańskiego drewna liściastego w budownictwie – stwierdził Andrew Lawrence, dyrektor firmy Arup.

źródło: Stowarzyszenie Handlowe Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC)