Jeden z najładniejszych w Polsce. Koncept gastronomiczny Pedet we Wrocławiu

To wnętrze, które skupia różne restauracje i bary. Pedet znajduje się w budynku Renoma we Wrocławiu, jego wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni 3XA Architects. Przestrzeń została zakwalifikowana do finału konkursu World Architecture Festival i World Festival od Interiors. Wyniki zostaną ogłoszone w listopadzie 2024 r. w Singapurze. Projekt Pedetu jako jedyny reprezentant Polski trafił na tak zwaną krótką listę 11 projektów z całego świata w kategorii Restaurants & Bars.

Pedet to nowoczesny kulinarny koncept, który znajduje się w przestrzeni Renomy, dawnego domu towarowego Wertheim. Jedną z cześći kompleksu jest przestrzeń gastronomiczna Pedet, której nazwa nawiązuje do powojennych czasów, kiedy budynek działał jako Powszechny Dom Towarowy. Nowa przestrzeń na nowo interpretuje połączenie nawiązania do dawnej funkcji tego miejsca związanej z gastronomią oraz do czasów świetności budynku Renomy i jej eleganckich wnętrz.

Modernistyczny Dom Towarowy Wertheim otwarto w 1930 r. Budynek zaprojektował berliński architekt Hermann Dernburg. Charakterystycznym elementem gmachu są elewacje budynku ozdobione rzeźbami głów ludzi z różnych zakątków świata. Dekroracje miały symbolizować nie tylko międzynarodowe pochodzenie oferowanych towarów, ale i różnorodność kulturową i otwartość. Gmach ucierpiał podczas II wojny światowej. Częściowo odbudowany został otwarty w 1948 r. Wszystkie piętra oddano do użytku dopiero w 1985 r. Więcej o historii samego modernistycznego budynku Renomy pisaliśmy TUTAJ.

Zaprojektowana przez architektów 3XA Architects przestrzeń Pedetu to gastronomiczny koncept, który został mocno osadzony w lokalnych realiach i historii miejsca. Miejsce stworzy siedem inicjatyw gastronomicznych. W założeniu mają one dostarczać kulinarnych doznań i integrować lokalną społeczność. Pomóc ma w tym staranny projekt wnętrza, derkoracje, sztuka i muzyka.

W strefie wspólnej znajduje się wiele długich stołów. Meble umożliwiają spędzanie czasu w większym gronie i nawiązywanie nowych znajomości. Klienci mogą zamówić jedzenie z różnych miejsc, bez konieczności rozdzielania się.

Zobacz

Przyjęta kolorystyka i materiały w harmonijny sposób zgrywają się z całością budynku. Zawierają wzory kamienne, kolory brązu, beżu, mosiądzu, terakoty. Materiały te znajdują się we wnętrzu i zewnętrzu Renomy, natomiast w naszym projekcie food hall używamy ich w bardziej swobodny, mniej formalny sposób – opisują autorzy projektu.

Strefa wspólna zaprojektowana została też na zewnątrz, gdzie ustawiono długie stoły, małe koktajlowe stoliki, a nastrój buduje podłogowe oświetlenie.

Ważnym elementem wyposażenia jest scena, znajdująca się na osi widokowej strefy wspólnej. Jest to wielofunkcjonalny element, który jest wykorzystywany jako scena koncertowa wieczorem, a w ciągu dnia jako strefa kawiarniana lub miejsce przeznaczone na wystawy.

Dbając o wizualną spójność architekci zaproponowali wykończenie lad restauracyjnych tym samym materiałem. Najemców łączy też wspólna konstrukcja pod neony z nazwami restauracji oraz oświetlenie nad ladami. Ważną częścią jest identyfikacja wizualna najemców, którą utrzymano w tym samym schemacie.

Architekci chcieli, aby przebywanie tu było komfortowe. Przygotowano miejsca dla tych, którzy chcą w samotności popracować na komputerze i zadbano o detale, takie jak obręcze na słupach, które pełnią funkcję wieszaków na ubrania i torebki.

projekt: 3XA Architects (www.3xa.pl/en)

zdjęcia: Stan Zajączkowski

Czytaj też: Wnętrza | Wrocław | Eklektyzm | Meble | Restauracja  | Polecane | whiteMAD na Instagramie

BESTSELLERY W NASZYM SKLEPIE

przesuń i zobacz więcej