Warszawa to największy w Polsce rynek, biorąc pod uwagę przestrzenie biurowe. Te powstałe już kilka lat temu chcą się dostosować do panujących trendów i inwestują w odświeżenie swojego wyglądu. Jednym z przykładów jest warszawskie Atrium Centrum. Od niedawna jego klienci i najemcy mogą cieszyć się nowymi wnętrzami. Ich projekt powstał w pracowni JMW Architekci.

Atrium Centrum usytuowany jest w centrum stolicy. Budynek powstał w 2001 r. Przez te kilkanaście lat zarówno koncepcja architektoniczna, jak i zastosowane materiały zdążyły nieco się zestarzeć, dlatego właściciel Atrium Centrum zdecydował się na gruntowną modernizację przestrzeni wspólnych, która przywróciłaby wnętrzom utracony blask.

Rewitalizacji podjęła się znana z projektowania powierzchni komercyjnych warszawska pracownia JMW Architekci (Krzysztof Jachowicz, Łukasz Michalski, Jakub Wiśniewski). Prace, które trwały sześć miesięcy, zmieniły nie do poznania lobby i przestrzenie komunikacyjne.

Architekci postanowili stworzyć jak najbardziej elastyczną i przyjazną powierzchnię wspólną. Projekt koncepcyjny opierał się na pomyśle zastosowania nowoczesnych materiałów, które nadałyby wnętrzom elegancki, ponadczasowy wygląd. Dla zachowania spójności kolorystycznej projektanci postanowili pójść w kierunku neutralnych rozwiązań, które nawiązywałyby do kolorów zastosowanych materiałów. I tak płyty ze spieków kwarcowych, drewniane i blaszane panele, ślusarkę aluminiową oraz tynk zestawili z odpowiadającymi im odcieniami szarości, beżów i bieli. W ten sposób wszystkie strefy, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku zyskały jeden spójny walor.

Zaprojektowanie ergonomicznego i zarazem atrakcyjnego obiektu recepcyjnego okazało się ciekawym wyzwanie, z którym architekci poradzili sobie perfekcyjnie. Zaprojektowali okrągły, elegancki mebel wykończony naturalnym drewnem w jasnym kolorze. Całości dopinają detale w postaci lamówek z mosiądzu i pięknej lady z czarnego kamienia ze złotym użyleniem. Odwiedzających recepcję wita nowy logotyp Atrium Centrum zaprojektowany również przez JMW Architekci.

Schody w tle recepcji prowadzą na antresolę, gdzie została zaprojektowana tzw. strefa chill out służąca do relaksu oraz nieformalnych spotkań. To niezbędny dziś elementem w każdym dobrze zaprojektowanym biurze. Zabudowane fotele i sofy z wysokimi oparciami pozwalają odseparować się na moment od otoczenia.

Poniżej antresoli umiejscowiona została strefa z dodatkowymi siedziskami dla gości budynku. Miejsce, wykończone panelami z naturalnego dębu wyznacza nową niezagospodarowaną dotąd przestrzeń w holu wejściowym. Ze względu na rodzaj materiału wykończeniowego ściany w lobby oraz w wewnętrznych patio zostały podzielone na kilka stref. Pierwsza, zlokalizowana na poziomie parteru, została pokryta drewnianymi panelami w ciepłych odcieniach brązu. Wyższe partie ścian wykończone zostały białym tynkiem o delikatnym uziarnieniu, z nakładanymi elementami z antracytowej blachy, które przełamują monotonię białych ścian. Za nimi zamontowano oprawy świetlne typu LED, które emitują ciepłe światło wprowadzając w lobby klimat przyjaznej atmosfery.

Pracownia JMW ARCHITEKCI powstała w 2008 roku. Tworzą ją: Krzysztof Jachowicz, Łukasz Michalski i Jakub Wiśniewski, absolwenci wydziału Architektury i Urbanistyki Politechniki Warszawskiej. W ich portfolio znajdują się zarówno kompleksowe projekty budynków architektonicznych jak i aranżacji wnętrz, prywatnych i komercyjnych: showroomy, sklepy, biura, restauracje.