Na skraju Łodzi powstał nowoczesny dom położony na wzgórzu graniczącym z lasem. Projekt rezydencji to efekt ogromnego zaangażowania i ścisłej współpracy architektów i właścicieli domu. Konsultacje na każdym etapie realizacji, dbałość o detale, dobór szlachetnych, najlepszej jakości materiałów, a także projekt ogrodu, który w naturalny sposób uzupełnia architekturę domu sprawiły, że budynek idealnie komponuje się z otoczeniem i zachwyca swą linią.

Architektura domu
Bryła rezydencji złożona jest z kompozycji prostopadłościanów, które wzajemnie się przenikają i kontrastują ze sobą dzięki różnym kolorom tynków i faktur. Budynek został kompozycyjnie przecięty na dwie części za pomocą ściany, która wykonana została z ozdobnych płyt z betonu architektonicznego. Przytulnego charakteru dodają jednak pergola i wykończenia wokół przeszkleń wykonane z drewna o ciepłym odcieniu i barwie. Okna różnych kształtów i rozmiarów jak i szklane balustrady na balkonach  pozwalają cieszyć się pięknym widokiem na starannie zaprojektowany ogród i otaczający las. Największe z nich jest w kształcie prostokąta i ma prawie 5 metrów długości. Takich „świetlików” w domu jest dużo więcej, choćby wejściowa szklana kostka wycinająca dach, wpuszczająca światło do salonu czy okno w kształcie wykuszu w jednym z pokoi na piętrze.

Relaks na świeżym powietrzu
Różnopoziomowe zewnętrzne tarasy domu posiadające wiele funkcji umożliwiają relaks z pięknym widokiem na ogród i las. Kącik do wypoczynku pod dachem,  basen z przeciwprądem, drewniany taras z tył domu i granitowy z przodu usytuowane na różnych poziomach, a także ozdobne poziome i pionowe  pergole tworzą intymne, urozmaicone otoczenie do kontemplacji przyrody.

Naturalna harmonia wnętrza z ciekawymi akcentami.
Wnętrze zostało podzielone na strefy, które wyznacza ściana z betonu architektonicznego płynnie przechodząca przez bryłę budynku z zewnątrz do środka. W naturalny sposób dzieli piętro i parter domu na dwie strefy. Pierwsza z nich, na parterze, składa się z części wejściowej, gabinetu, klatki schodowej oraz SPA. Druga – serce domu, to salon wraz z kuchnią i jadalnią. W wysokim na dwie kondygnacje holu wzrok przyciąga piękny dekoracyjny, kryształowy żyrandol, a w równie przestronnym salonie antresola, która pełni funkcję biblioteki. We wnętrzu dominują naturalne i stonowane barwy nawiązujące do kolorów ziemi, betonu oraz drewna. Wśród minimalistycznych mebli uwagę przyciągają dekoracyjny kominek  i  wplecione w nowoczesną aranżację antyki – stół, krzesła, komoda, które przywędrowały do nowego domu wraz z Właścicielami. Prowadząca na piętro efektowna klatka schodowa wykonana została ze szkła i czarnej stali, uzupełniona o klimatyczne oświetlenie ledowe. Na piętrze znajdują się dwie łazienki oraz sypialnie dzieci i pokój gościnny. Na uwagę zasługują ozdobne tapety w części nocnej gospodarzy, szklany spocznik i ściany wykonane ze specjalnie postarzanego drewna.

Sprawdź podobne: wnętrza | architektura | architekt | ciekawostki | mieszkanie | zieleń | łazienka | kuchnia | meble | domek letniskowy | las  | beton | dom jednorodzinny | drewno | łódź


Słowo o architektach: 
Architekci Łosiak Siwiak to łódzka pracownia, której siedziba znajduje się w Łodzi – mieście słynącego z kreatywnego potencjału, industrialnych przestrzeni, pofabrycznych budynków i zabytkowych kamienic. Od 2000 roku pracownia wypracowała charakterystyczny styl projektowania, czerpiąc z architektury modernistycznej i konstruktywistycznej jednocześnie korzystając z najnowszych zdobyczy technologii i budownictwa. Pracownia specjalizuje się zarówno w projektowaniu budynków użyteczności publicznej, domów jednorodzinnych jak i biur oraz wnętrz mieszkalnych. Punktem wyjścia każdego projektu jest analiza kontekstu kulturowego i przestrzennego otoczenia,  obserwacja gustów i osobowości klientów. Wszystko po to by stworzyć wymarzone środowisko do życia i pracy. Ponadczasowy charakter projektowanych przez Rafała Łosiaka i Bartka Siwiaka obiektów i wnętrz ma służyć użytkownikom na lata.

 

 

źródło: materiały prasowe www.losiaksiwiak.pl