Małopolska Chata Podcieniowa to dom zaprojektowany przez pracownię BXBstudio Bogusława Barnasia. Dom zdobył tytuł najpiękniejszego na świecie w konkursie Global Architecture & Design Awards. Budynek rywalizował z realizacjami z całego świata. Jury konkursu doceniło go i przyznało nagrodę w kategorii Prywatna Rezydencja (mała i średnia realizacja). Na krótkim wideo możecie zobaczyć, jak budynek wygląda w środku. Film publikujemy niżej.

Dom o nazwie Małopolska Chata Podcieniowa czerpie inspiracje z polskiej drewnianej architektury podcieniowej. Historyczne podcienia osłaniały front domu przed deszczem oraz działaniem słońca. Domy podcieniowe często tworzyły pierzeje rynków miejskich i ulic, umożliwiając pieszą komunikację po mieście w deszczowe dni. W terenach górzystych podcienie podążały za topografią terenu tworząc podcieniowe schody. Ciekawym przykładem tego typu rozwiązań są domy podcieniowe zlokalizowane na rynku Lanckorony.

Projektując ten dom, dostosowaliśmy się do zapisów Planu Miejscowego, który pozwalał na budowę jedynie domu parterowego z poddaszem dwuspadowym. Pomimo restrykcyjnych zapisów, udało nam się wykreować ciekawą strukturę budynku. Twórczo wykorzystaliśmy topografię widokowej działki i wydzieliliśmy aż pięć różnych poziomów, prawnie mieszczących się w definicji obiektu dwukondygnacyjnego – mówi architekt Bogusław Barnaś.

Budynek powstał na pochyłej działce. Parter od strony wejścia i wjazdu do garażu powiązany jest z istniejącym poziomem terenu. Strefa dzienna – kuchnia i jadalnia – ma poziom, który nieznacznie obniża się otwierając wysokie wnętrza na widok za oknami. Jeszcze niżej, bezpośrednio na poziomie terenu, znajduje się przestrzeń salonu. W centralnej części strefy dziennej, gdzie zlokalizowaliśmy kominek, tworzy się kilkustopniowy uskok przebijający taflę szkła, mający swoją kontynuację na zewnątrz. Uskok we wnętrzu tworzy przestrzeń siedziska, formę wielopoziomowego audytorium, czy nietypowej aranżacji przestrzeni gościnnej. Na zewnątrz to współczesne schody podcieniowe, dynamiczny akcent stylistyczny, który harmonijnie spaja bryłę parteru z dwuspadową formą strzelistego poddasza.

Zobacz wnętrze budynku na filmie:

Modernistyczny, w całości przeszklony od południa parter wykończony został naturalnie patynującym i starzejącym się drewnem na wzór historycznych domów podcieniowych. Skontrastowana, wyrazista forma poddasza została wykończona nowoczesnym materiałem, blachą Ruukki Classic. Rynny i piony spustowe zostały dyskretnie ukryte w połaciach dachu oraz ścianach zewnętrznych. Brama garażowa została wykończona materiałem elewacyjnym idealnie zlicowanym z fasadą domu. W otwartej strefie dziennej wyeliminowaliśmy tradycyjne słupy nośne, zastępując je stalową konstrukcją zintegrowaną z podziałami ślusarki okiennej aby stworzyć otwartą przestrzeń, przeszkloną na całej długości elewacji południowej.

Minimalistyczna, otulona blachą, zamknięta w purystycznym trójkącie bryła poddasza tworzy wyrazisty podcień, chroniący przed słońcem i deszczem. Poddasze od strony południowej mieści otwarte aż do kalenicy wnętrze widokowej sypialni, a od strony północnej dwupoziomowy gabinet z antresolą na najwyższym już piątym poziomie. Zespołowi architektów gratulujemy udanej realizacji!

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Architektura w Polsce | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie

zdjęcia: Sławomir Ślusarczyk, BXB studio, Luke Skyvideo, źródło: BXBstudio Bogusław Barnaś