Budowa tego jednorodzinnego domu została podzielona na dwa etapy. Początkowo architekci wybudowali dom dla młodego kawalera, składający się jedynie z łazienki, sypialni oraz salonu z kuchnią. Architekci zaplanowali jednak jego rozbudowę w przyszłości.

Rozbudowa okazała się konieczna kiedy właściciel założył rodzinę. W efekcie z maleńkiej kawalerki powstał sporej wielkości jednorodzinny dom z czterema pokojami i dwiema łazienkami. Projektanci ze studia Plastik Arquitectos od razu wiedzieli, że nowa część musi odświeżyć wizualnie cały budynek i wyróżniać się na jego tle. Wykorzystano więc zasadę kontrastu. Użyli nowego materiału w postaci blachy emaliowanej o zupełnie nowym, nieobecnym wcześniej w projekcie wyrazistym kolorze pomarańczy. Założenia przeniesiono również do wnętrz mieszkania, co ciekawe rozbudowa odbyła się jedynie na poziomie pierwszego piętra, dzięki temu architekci udało się stworzyć przestrzeń dla garażu i pomieszczenia gospodarczego. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich. Bryła zyskała nowoczesny wygląd i zdecydowanie przyciąga uwagę.