Nietypowa kaplica zbudowana została we Wrocławiu w dzielnicy Żerniki. Jej projekt przygotowali architekci z biura Maćków Pracownia Projektowa.

Kaplica stanęła w bezpośrednim sąsiedztwie Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Do jej budowy wykorzystano stare bariery energochłonne stosowane na skrajach autostrad. To elementy powypadkowe, zdemontowane przez drogowców. Aby mogły być ponownie wykorzystane bariery najpierw wyprostowano i nadano im pożądaną formę.

Poszczególne fragmenty zostały ułożone warstwowo – w ten sposób powstały ściany, na których oparto obręcz. Ta ostatnia wykonana jest z pięciu wielokątów foremnych obróconych względem siebie o połowę boku, w ten sposób architekci zapewnili sztywność konstrukcji. Zastanawiacie się, gdzie jest tutaj nawiązanie do strefy sacrum? Najwyższym punktem kaplicy jest element zwieńczony skromnym krzyżem ze stali. Naprzeciwko krzyża umieszczono ławkę wykonaną z drewna. Przebywając w środku dobrze widać wznoszenie się kręgu w stronę wiaduktu.

W 2019 r. kaplica została wyróżniona w konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie Architektów Polskich. Konstrukcja nominowana była w kategorii „przestrzeń publiczna”.

Cieszymy się bardzo, ponieważ w Polsce bardziej prestiżowego wyróżnienia otrzymać nie można. Zdajemy sobie sprawę, że kapliczka jest niesztampowym obiektem sakralnym. Nie wiedzieliśmy, jak opinia publiczna zareaguje na taki pomysł – powiedział dziennikarzom serwisu Wrocław Nasze Miasto architekt Zbigniew Maćków.

Kaplica we Wrocławiu

Kaplicę zbudowano we współpracy z parafią św. Wawrzyńca, która znajduje się na wrocławskich Żernikach. Jesteśmy pełni podziwu dla odwagi proboszcza parafii, który poparł budowę kaplicy w tak nietypowej formie. Okazuje się, że bez przepychu można stworzyć miejsce do kontemplacji. Zespołowi Maćków Pracownia Projektowa gratulujemy pomysłu!

Czytaj też: Wrocław | Meble miejskie | Kościół  | Recykling

fot. Maciej Lulko, źródło: Maćków Pracownia Projektowa