Budynek straży pożarnej znajduje się w centrum prowincji Guizhou w Chinach. Jego projekt przygotowali architekci z pracowni West-line Studio.

Realizacja budynku straży pożarnej w Guizhou to dowód tego, że straż pożarna może korzystać z atrakcyjnej wizualnie infrastruktury. Gmach, który zaprojektowali architekci ma kształt trapezu i wysokość 30 metrów. Ten kształt ma przywodzić na myśl pobliskie góry.

Nietypowym rozwiązaniem było stworzenie otwartego dziedzińca. Architekci z West-line Studio często stosują taki zabieg w swoich projektach. Dziedziniec przed budynkiem straży pożarnej służy jako miejsce do ćwiczeń, uprawiania sportu oraz kontemplacji. Co ciekawe, strażacy mogą tu korzystać również z basenu! Do centralnej części założenia można dojść korzystając z dużych schodów, które stanowią zarazem część elewacji budynku. Na schodach można też przysiąść, odpocząć lub organizować spotkania ze strażakami.

Nowa remiza stanęła w miejscu starej. Aby ograniczyć szkody wobec środowiska architekci ograniczyli projekt nowego budynku do obrysu starej konstrukcji. W ten sposób nie musieli kopać głębokich fundamentów.

straży pożarnej

Cały gmach wyróżnia elewacja. To czerwień w intensywnym odcieniu. Do wykonania elewacji wykorzystano lokalne materiały. To głównie kamienie o wysokiej porowatości. Elewacja odbija promienie słońca, dlatego budynek jest dobrze widoczny z daleka. W centralnej części część kompleksu dla kontrastu wykonano w bieli.

Czytaj też: Ciekawostki | Elewacja | Chiny | whiteMAD na Instagramie

fot. Haobo Wei, źródło: West-line Studio