Dom zaprojektowany został przez Bartłomieja Bajona oraz Katarzynę Cynkę z pracowni PL.architekci.

POZ_1 to jednorodzinny dom położony w malowniczym zakątku Poznania, jeśli chodzi o krajobraz naturalny. W sąsiedztwie jednak znajduje się sporo domów o typowej dla polskiego krajobrazu zabudowie. Działka inwestora znajduje się jednak na skraju tego obszaru – od południa graniczy z lasem, a od wschodu i północy z obszarem chronionego krajobrazu. Ten atut postanowili wykorzystać architekci.

Dom otwiera się na atrakcyjny krajobraz, a odcina przez pełną ścianę ogrodzeniową od pobliskiej zabudowy. Wrażenie, że wnętrza się przenikają potęguje ten sam biały kolor posadzki – w domu z żywicy, a na tarasie wykonany z betonu. Motywem przewodnim jest jednak drewno, które wizualnie ociepla całość. Projektanci chcieli, by pionowe lamele na elewacji nawiązywały do rytmu pni drzew pobliskiego lasu.

Budynek powstał dla rodziny z czwórką dzieci. Głównym założeniem architektów było odpowiedzenie na ich potrzeby. Tak, by stworzyć dla nich najlepsze miejsce do życia. Wewnątrz wyraźnie podzielono strefy dla każdego z mieszkańców, a jego elementem centralnym stał się salon i kuchnia.

Budynek niedawno był nominowany do nagrody w XX edycji konkursu Jana Baptysty Quadro na najlepszy obiekt architektoniczny zrealizowany w Poznaniu.

zdjęcia: Anna B. Gregorczyk (zdjęcia zewnętrzne), Marcin Grabowiecki (zdjęcia wewnętrzne)