Łemkowska chata w nowoczesnej wersji. Dom w Beskidzie Niskim

Otacza go sielski krajobraz, dający oddech od zgiełku dużego miasta. Dom niczym łemkowska chata idealnie wpisuje się w otoczenie. Efekt udało się osiągnąć stosując odpowiednie materiały elewacyjne. Budynek zrodził się z marzeń inwestorów, którzy uwielbiają przebywać w takim otoczeniu. Inwestorem w tym przypadku jest para architektów, którzy zaprojektowali dom dla siebie.

Szukając miejsca do budowy domu rozważali kilka opcji. Wybór padł na miejscowość Oderne w gminie Uście Gorlickie w Beskidzie Niskim. Bryłę zaprojektował Marcin Janusz, a jego partnerka Anna stworzyła wnętrze. Przez pięć lat mieszkali tu wspólnie z synem Antkiem oraz psem Moro. Dziś mieszkają w położonych obok Gorlicach, a dom wynajmują okazjonalnie.

Projektując budynek architekt inspirował się łemkowskimi chyżami. To tradycyjne domy z dwuspadowymi dachami, które pokrywała strzecha, a w późniejszych latach gont. Takie budynki wznoszono na planie prostokąta. Ich długość wynosiła do 20 m, a szerokość od 6 do 7 m. W nowoczesnej wersji architekt zaprojektował dom na planie litery U ze względów funkcjonalnych. Zewnętrzne ściany i dach postanowił pokryć gontem cedrowym, który po kilkunastu miesiącach nabrał zamierzonej patyny. Ciemniejsza barwa sprawiła, że dom wtopił się w otaczającą przyrodę.

Budowa domu na planie litery U pozwoliła stworzyć wewnątrz ogromny taras, którego powierzchnia wynosi 80 m kw. Dzięki dużym, liczącym 6 m długości drzwiom harmonijkowym, taras staje się częścią salonu i powiększa strefę dzienną, otwierając ją na przyrodę. Również sypialnie wychodzą na taras, co jeszcze mocniej akcentuje jego wagę.


Większość mebli, które znajdują się w środku, wykonanych zostało samodzielnie przez architekta. O odpowiedni nastrój zadbano korzystając ze starych desek, które pozyskano z lokalnej stodoły. Z desek tych wykonano np. półki w łazience. Charakter wnętrzu nadają też stare żeliwne grzejniki, które właściciele kupili na złomowisku.

W sumie budynek ma 123 m kw. powierzchni całkowitej, a użytkowej 104 m kw.

fot. Marcin Grabowiecki (marcingrabowiecki.pl)

zespół projektowy: Marcin Janusz – architekt, Wolarek i Zatorowski – konstrukcje

stylizacja: Eliza Mrozińska

źródło: www.oderne.com

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Wnętrza | Drewno | Podróże | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły