Dom pod Krosnem Odrzańskim zaprojektowali architekci Paulina Łysik i Mateusz Zajkowski z pracowni Z3Z Architekci. Dom wygląda jak kilka połączonych brył. Ma nowoczesną i oszczędną formę.

Nad projektem budynku architekci pracowali niecały rok. Budynek już powstaje, niżej zamieściliśmy wideo z budowy. Właściciel stawia dom na działce o nieregularnym kształcie, w otoczeniu urokliwego lasu nieopodal jeziora. Główne przeszklenie budynku umieszczono od atrakcyjnej wizualnie strony lasu. W ten sposób domownicy będą mogli każdego dnia obcować z pobliską przyrodą.

Sam kształt budynku nie jest dziełem przypadku. Projektanci chcieli, aby dom wyglądał, jakby stał tam długie lata, dlatego zdecydowali się na formę prostych brył z dwuspadowymi dachami, które nawiązują do architektury polskiej wsi, jednak w niecodziennym układzie przestrzennym. Całość składa się z trzech głównych brył: dziennej, nocnej i gospodarczej.

Bryły dzienna i nocna korespondują ze sobą poprzez zastosowanie bliźniaczej formy z dachem dwuspadowym oraz tego samego materiału elewacyjnego w postaci deski szalówki z naturalnego drewna, o nieregularnych szerokościach, nawiązujących do niejednostajnego rozstawu drzew w lesie – tłumaczą autorzy projektu.

Obie bryły różnią się układem przestrzennym. W dziennej znajdują się salon, jadalnia i kuchnia. Część ta posiada dostęp do ogrodu. Nocna, w której znajdują się sypialnie dzieci, została oderwana od terenu i posadowiona na części gospodarczej. W przedłużonej części znalazła się główna sypialnia z garderobą i łazienką właścicieli. Przestrzeń rodziców została całkowicie oddzielona od strefy dzieci, dodatkowo umożliwiając korzystanie z przyległego do sypialni kameralnego tarasu.

Efektownie zapowiada się część dzienna. Nad salonem i jadalnią powstaje wysoki, otwarty sufit, który ciągnie się do samego dachu. Ściana szczytowa, przy której znajduje się salon, została całkowicie przeszklona, umożliwiając panoramiczny widok na ogród. Nad kuchnią i łazienką dla gości została przewidziana nieduża antresola, która stanowić będzie miejsce do pracy.

Betonowa rama bryły gospodarczej tworzy naturalne zadaszenie nad wejściem do budynku. Tym samym materiałem płynnie przechodzi do wnętrza, aby móc przedostać się na drugą stronę budynku i utworzyć zadaszenie również nad tarasem. Będąc na tarasie mamy nieodparte wrażenie, że nadal znajdujemy się we wnętrzu domu, ponieważ tworzy on jego konsekwentną kontynuację – dodają autorzy projektu.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Architektura | Minimalizm | Polscy projektanci

Wideo z budowy:

źródło: Z3Z Architekci