Jest jasno i kolorowo! Mieszkanie na poddaszu w Gdańsku

Jego wnętrze zaprojektował Michał Raca z pracowni Raca Studio. Mieszkanie znajduje się na poddaszu jednego z apartamentowców na Garnizonie w Gdańsku. Jasną przestrzeń wypełniły różne faktury i kolory, które zestawione razem, świetnie współgrają.

Architekt miał szczęście do inwestorki. Ta obdarzyła go zaufaniem i swobodą działania. Mieszkanie ma 47 m kw. i znajduje się na poddaszu. Początkowo skosy stwarzały wiele problemów, jednak udało się uczynić z nich atut zdobiący przestrzeń.

Od inwestorki dostaliśmy dwa na pozór sprzeczne życzenia. Mieszkanie miało posiadać betonową podłogę oraz miało być jednocześnie ciepłe, świeże i kobiece –mówi Michał Raca.

Architekt zdecydował, że postawi na kolory. Bazą jest wszechobecna biel i betonowa szarość na podłodze. Na tym tle jak na płótnie pojawiają się śmiałe barwy. Monotonię podłogi przełamano pasem płytek wykonanych z terazzo. Pas ten przechodzi przez całe mieszkanie aż po łazienkę, w której zmienia swoją tonację. Sam wzór został specjalnie zaprojektowany przez architekta z myślą o tym wnętrzu. Wzorzystą podłogę podkreśla czarna listwa.

Układ funkcjonalny zaproponowany przez dewelopera wymagał zmian. Pierwotny aneks kuchenny we wnęce za kominem nie był funkcjonalny, dlatego przekształcono rzut, aby zmieściła się tutaj większa kuchnia. Ciąg kuchenny usytuowany został na ścianie szczytowej jako wolnostojący, lekki mebel w delikatnym różowym kolorze z pogrubionym blatem z terazzo. W ten sposób we wnęce za kominem powstało miejsce na obszerny regał na książki, w którym „ukryto” lodówkę i wysoką szafkę cargo. Front lodówki został zrobiony z forniru Palisandrowego a otwiera się dzięki jednemu z czterech mosiężnych uchwytów w kształcie ćwiartki koła.

Ważnym elementem ozdobnym w mieszkaniu jest obraz Magdaleny Peli który nasza klienta zabrała z poprzedniego mieszkania. To z niego zaczerpnęliśmy kolorystykę, która powtarza się we wnętrzu. Znalazł się on za kanapą, na zabudowie meblowej, która oddziela sypialnię od salonu. Zaoszczędziliśmy w ten sposób trochę miejsca, bo przy tak małych powierzchniach liczy się każdy centymetr – dodaje autor projektu.

Wnętrze zdobi stół zaprojektowany przez Raca Studio. Ma prostą formę i składa się z frezowanego blatu z zaokrąglonymi narożnikami oraz dwóch podstaw w kształcie litery Y. Jego forma sprawia, że jednocześnie zdaje się być ciężki i lekki. Wrażenie wynika z miejsca, z którego jest oglądany. Przy stole ustawiono ławkę oraz cztery lekkie krzesła w różnych kolorach.

Michał Raca – Raca Studio

Nad stołem powieszono lampę, której projekt to autorski pomysł przygotowany z Totem Light. Kamienne elementy z trzech kolorów marmuru nawiązują do wnętrza podobnie jak mosiężne wykończenie.

Elementem zdobiącym przestrzeń jest też duża, zaokrąglona szafa przy wejściu. W jej wnętrzu udało się zmieścić kuwetę dla kota, do której prowadzi okrągły otwór.

Atrakcyjnie wygląda sypialnia, którą od łazienki oddziela ryflowane przeszklenie oprawione w cienkie stalowe ramy w kolorze pistacjowym. To sprytny zabieg bo pozwolił doświetlić pomieszczenie naturalnym światłem wpadającym od strony sypialni. By zachować poczucie prywatności ścianę od strony sypialni można zasłonić.

_

O pracowni:

Raca Studio to studio architektoniczne z siedzibą w Gdańsku, które specjalizuje się w projektowaniu ponadczasowych wnętrz. Studio tworzy zespół projektantów wierzących w siłę kompozycji opartych na prostocie, niekonwencjonalnych rozwiązaniach, bazujących na naturalnych materiałach i dbałości o detale. Każdy projekt, który przygotowują ma oddawać ducha inwestora. Architekci projektują też budynki, meble i inne formy użytkowe.

projekt: Raca Studio (www.racastudio.pl)

zdjęcia: Tom Kurek (https://tomkurek.co)

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Apartament | Gdańsk | Eklektyzm | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły