Biurowiec firmy Jóźwiak ma 1400 m kw. powierzchni. Jego projekt przygotowali architekci z Pracowni Architektury P3.

Budynek stanowi połączenie przestrzeni biurowej i magazynowej. Ta pierwsza zajmuje mniejszą część – około 400 m kw., natomiast część magazynowa 1000 m kw. Projektując budynek architekt chciał zapewnić pracownikom dostęp do dziennego światła, dlatego w suficie umieszczono świetlik. Naturalne światło jest tu niezbędne – to najlepszy sposób oświetlenia miejsca, w którym pracownicy zajmują się projektowaniem tkanin. Dodatkowo na elewacji umieszczono ruchome pionowe żaluzje pozwalające w kontrolowany sposób redukować nadmiar wpadającego światła słonecznego.

Architekci zadbali tu o każdy szczegół. Zawężając gamę stosowanych materiałów, postawili przede wszystkim na surowość stali, beton i ocieplające drewno. Oczkowana siatka zastosowana na elewacji w bezpośrednio sposób nawiązała do splotu włókien tkaniny, jednocześnie reguluje dostęp światła słonecznego.

Jóźwiak

Inspiracją dla projektu wykończenia wnętrz stał się industrialny i surowy styl łódzkiej przędzalni z przełomu wieków. Wybór tych materiałów został podyktowany ich ponadczasowym charakterem i łatwością w utrzymaniu.

Drewo ociepla surowy beton w strefach jadalni i kuchni. W „drewnianych boksach” sprytnie pochowane zostały pomieszczenia gospodarcze i sanitarne. Dzięki licznym schowkom w budynku można łatwiej zadbać o porządek. Projekt wnętrz biurowca Jóźwiak powstał we współpracy z pracownią 360 DESIGN.

Czytaj też: Biuro | Wnętrza | Poznań | whiteMAD na Instagramie

fot. Anna B. Gregorczyk, źródło: Pracownia Architektury P3