Jak stworzyć miejsce przyjazne pracownikom? Doskonale wie o tym zespół architektów z poznańskiej pracowni architektonicznej mode:lina. Architekci zaprojektowali niedawno wnętrze biura firmy Totalmoney.pl. Zamiast sztywnego i eleganckiego biura projektanci postawili na totalny luz i wygodę.

Totalmoney.pl to zespół skupiający analityków finansowych, którzy odpowiadają za pierwszą kompleksową porównywarkę produktów bankowych w Polsce. Ich siedziba znajduje się we Wrocławiu. Właściciele firmy chcieli stworzyć tam nowoczesne biuro, w którym energia marki i pracowników będą grały główną rolę.

Zależało nam na współpracy z doświadczonymi w projektowaniu podobnych przestrzeni architektami i… tak poznaliśmy zespół mode:lina. Urzekły nas ich niestandardowe rozwiązania, ciekawe patenty, ogólne podejście do projektowania oraz ich biegłość w zdalnej pracy nad projektem! – Edyta Kulej-Dziergowska, Totalmoney.pl.

Projektanci z mode:lina opracowali projekt biura, w którym motywem przewodnim stały się kolory nawiązujące bezpośrednio do identyfikacji wizualnej marki. Biegnąca przez całe biuro geometryczna siatka kolorów ma także zadanie funkcjonalne – dynamicznie łączy ze sobą wszystkie powierzchnie. W efekcie powstał nietypowy open-space, który przyjął nową formułę. Pracownicy potrzebowali prywatnych przestrzeni dla poszczególnych działów, jednak równie ważne było dla nich swoboda komunikacji między nimi. 

Architekci wydzielili na dużej powierzchni mniejsze strefy dla zespołów za pomocą ażurowych konstrukcji, ścianek z roślinami i przepierzeń. Ten prosty zabieg pozwolił zachować otwarty charakter biura, przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej prywatności i dystansu w ramach każdego działu. Dodatkowo, niektóre ścianki kryją w sobie przestronne szafy, a ich obudowy to duże powierzchnie do szkiców i notatek. Wprowadzenie lekkich przegród, oprócz aspektu wizualnego, bardzo korzystnie wypłynęło też na akustykę przestrzeni. Proste zabiegi funkcjonalne, elementy kolorowej metaloplastyki oraz grafcznie wyraziste oznaczenia pomieszczeń stworzyły bardzo czytelny i intuicyjny podział biura. Całe „zaplecze” zostało zlokalizowane w centralnym kubiku, przez który prowadzą gości i pracowników geometryczne kolorowe grafki przeplatane dobrze widocznymi budkami telefonicznymi. 

totalmoney.pl

Przestrzenie sal konferencyjnych wypełniły detale związane ze sposobem pracy oraz narzędziami zespołu analityków. Największa i najbardziej reprezentacyjna sala konferencyjna inspirowana jest układem scalonym. W jej wnętrzu udało się zintegrować stalowe dekoracje z panelami akustycznymi, które są niemal niewidoczne. Aby urozmaicić wnętrze na ścianach pojawiły się elementy sprzętu komputerowego.

Jest też salka, która wygląda jak ogromny sejf bankowy, inna przyjęła motyw turystycznego Wrocławia z zaznaczonymi kluczowymi punktami na mapie miasta. Pojawiły się też postacie charakterystycznych Monsterek, które stanowią element brandingu marki. Niektóre detale odwołują się do funkcji pomieszczeń – tak powstał we wspólnej kuchni oraz jadalni charakterystyczny żyrandol z drewnianych łyżek, a jedną z salek konferencyjnych wypełniły słuchawki i mikrofony (powszechne narzędzia w czasach pracy home-office). 

Czytaj też: Wnętrza | Biuro | Warszawa

zespół projektowy mode:lina: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Anna Kazecka, Joanna Lenart

fot. Patryk Lewiński, źródło: mode:lina architekci