To jedna z największych inwestycji w Gdyni. W śródmieściu zbudowany zostanie kompleks budynków z charakterystyczną dominantą. Biały wieżowiec będzie miał około 120 metrów wysokości, dzięki czemu będzie dobrze widoczny w panoramie miasta.

Projekt przygotowali architekci z pracowni Grupa 5 Architekci. Ich pomysł na nowoczesny kompleks zwyciężył w międzynarodowym konkursie architektonicznym ogłoszonym przez dewelopera – Grupę Allcon. Przygotowana koncepcja dotyczy zabudowy przy skrzyżowaniu ulicy Kieleckiej i Drogi Gdyńskiej, w pobliżu Centrum Handlowego Riviera. W sumie w finale konkursu rywalizowało sześć propozycji zgłoszonych przez pracownie RMJM z Wielkiej Brytanii, MVRDV z Holandii, warszawskie APA Wojciechowski, katowickie biuro ARUP Architekci oraz konsorcjum sopockiego Roark Studio i gdyńskiego BJK Architekci. Zwyciężyła jednak propozycja Grupy 5 Architekci.

W ramach inwestycji na terenie liczącym dwa hektary powierzchni powstanie nowa przestrzeń handlowa, biurowa i mieszkalna. To w sumie 55 tysięcy m kw. nowej architektury.

Dzięki tej inwestycji zmieni się oblicze Gdyni. Ta jej część, która jest położona po zachodniej stronie torów SKM, zyska wyraziste oblicze i prestiżowy charakter. Śmiała i twórcza architektura i urbanistyka, zaproponowana w zwycięskiej pracy, wpisuje się harmonijnie w tkankę miejską środmieścia. Cieszę się, że do konkursu zaproszone zostały pracownie architektoniczne nie tylko o renomie ogólnopolskiej, ale też europejskiej i światowej. Dzięki temu efekt odzwierciedla najlepsze i aktualne trendy w projektowaniu przestrzeni miejskich – mówił prezydent miasta Wojciech Szczurek podczas ceremonii ogłoszenia wyników.

W ramach inwestycji zbudowane zostaną przestrzenie otwarte, dostępne dla wszystkich mieszkańców. To nie tylko skwery o wielkomiejskim charakterze, ale też kameralne, zielone dziedzińce połączone chodnikami i ścieżkami dla rowerzystów.

W Jury konkursu zasiedli członkowie Pomorskiej Izby Architektów, przedstawiciele Miasta Gdyni oraz przedstawiciele inwestora – grupy Allcon. Eksperci zwracali uwagę na walory architektoniczno-urbanistyczne koncepcji, oceniając między innymi czytelność i estetykę zaproponowanych rozwiązań, pomysłowość w kształtowaniu komunikacji pieszej, aranżację terenów zielonych i rekreacyjnych oraz powiązanie ich z otaczającymi zalesionymi wzgórzami. Oceniana była również funkcjonalność koncepcji.

Główną inspiracją była dla nas modernistyczna spuścizna jednorodnej i charakterystycznej architektury Gdyni z czasów międzywojennych. Z drugiej strony chcieliśmy odnieść się do nowoczesnego miasta portowego i płynnego powiązania współczesnej architektury z krajobrazem przelewającym się ze wzgórz w kierunku drogi Gdyńskiej – powiedział Roman Dziedziejko, członek zarządu oraz wspólnik Grupa 5 Architekci.

biały wieżowiec

Zespół Grupa 5 Architekci chciał stworzyć zabudowę, wewnątrz której wielkomiejska skala przenikać się będzie z kameralnymi przestrzeniami krajobrazowymi. W kompleksie znajdą się liczne zielone tarasy, część z nich na wyższych kondygnacjach budynków. Architekci mają nadzieję, że inwestycja stanie się architektoniczną wizytówką Gdyni i ważnym punktem w jej identyfikacji.

Jury konkursu przyznało wyróżnienie projektowi autorstwa MVRDV. Wizualizacje propozycji Holendrów znajdziecie w niższej części artykułu.

Inwestor szacuje, że proces projektowania inwestycji oraz uzyskania wszelkich pozwoleń do budowy zajmie około dwóch lat.

Czytaj więcej: Wieżowiec | Architektura | Biurowiec | Mieszkanie | Gdynia

źródło: Grupa 5 Architekci