Jest skromny i nowoczesny. Jednorodzinny dom w Gliwicach

Ma tradycyjny kształt i dwuspadowych dach. Jednorodzinny dom w Gliwicach to projekt, który nosi nazwę sml.house. Jego autorem jest pracownia architektoniczna blsk.studio, która zaprojektowała budynek jako energooszczędny i przyjazny środowisku.

Dzięki utrzymaniu konsekwencji w układzie funkcjonalnym oraz racjonalnym decyzjom formalnym, udało się ograniczyć zapotrzebowanie na całkowitą energię użytkową domu do 40,79 kWh/m²rok. Od strony drogi dojazdowej do domu – strona północna- zlokalizowane zostały wszystkie pomieszczenia mokre, garderoba, pomieszczenie gospodarcze oraz wiatrołap z wejściem głównym do budynku. Po stronie południowej swoje miejsce znalazły pomieszczenia przeznaczone na dłuższy pobyt ludzi: salon, pokoje dzieci, sypialnia oraz gabinet. Ze względu na potrzebę utrzymania dobrych parametrów izolacyjnych przegród, po stronie północnej znajduje się tylko jedno okno dodatkowo doświetlające kuchnię i dające wgląd w strefę przed domem. Pomieszczenia dzienne, po stronie południowej posiadają duże, tarasowe drzwi przesuwne dające możliwość wyjścia z każdego pokoju na wspólny, zadaszony taras.

Budynek został zlokalizowany w otoczeniu pól uprawnych, a od południowej strony, w dalszej perspektywie, sąsiaduje z lasem.

Chcąc cieszyć oczy pięknym krajobrazem staraliśmy się pogodzić wprowadzenie dużych przeszkleń od strony południowej z nadrzędnym założeniem domu energooszczędnego. W tym celu zastosowaliśmy głęboki trakt zadaszonego tarasu od południa, który ma chronić przed nadmiernym przegrzewaniem się domu w porze letnich upałów – opisują autorzy projektu.

Jednocześnie duże przeszklenia pozwalają na dogrzanie pomieszczeń energią słoneczną w okresie zimowym, kiedy słońce znajduje się relatywnie nisko nad horyzontem i promienie słoneczne wpadają przez przeszklenia bezpośrednio do wnętrza domu. Dodatkowo projektanci domknęli ściankami krótsze boki tarasów tak, aby wiejące na otwartej przestrzeni wiatry w kierunku wschód-zachód nie wyziębiały przeszklonej, południowej fasady. W domykających ściankach udało się zlokalizować małe komórki gospodarcze, przeznaczone na meble ogrodowe, narzędzia ogrodnicze i zabawki dzieci.

Dzięki wykorzystaniu technologii prefabrykowanych wiązarów dachowych od strony południowej i północnej udało się stworzyć głębokie podcienia bez konieczności stosowania dodatkowych elementów podpierających. Dzięki zadaszeniu od północy możliwa była rezygnacja z budynku gospodarczego, pierwotnie planowanego przez inwestorów jako wolnostojącej wiaty w ogrodzie. Architekci zredukowali go do pomieszczenia schowanego pod zadaszeniem, rozciągniętego wzdłuż frontowej fasady. Dzięki temu zabiegowi uwolniono przestrzeń ogrodu od zbędnej kubatury zakłócającej widok na pola i las. Jednocześnie dzięki zastosowaniu rewersyjnej pompy ciepła oraz systemu rekuperacji, ciepłe, ale zużyte powietrze, przepływając na zewnątrz przez pomieszczenie gospodarcze ogrzewa je i zapewnia dodatkowy bufor termiczny od strony północnej.


Przy doborze materiałów budowlanych architekci starali się zaakcentować wybrane miejsca budynku. Skoncentrowali się na wysokiej jakości, zdrowych materiałach konstrukcyjnych i budowlanych, do minimum redukując elementy zbędne i materiały wykończeniowe.

Przy budowie domu zastosowano głównie technologię prefabrykowaną. Ściany nośne wykonane są z prefabrykatów keramzytobetonowych. Więźba dachowa została wykonana z prefabrykowanych, drewnianych wiązarów wspartych jedynie na zewnętrznych ścianach nośnych. Jako warstwę ocieplenia posadzki zastosowano recyclingowy poliuretan płynny grubości 12 cm, którego głównym elementem składowym są odpady styropianu. W celu poprawienia wydajności ogrzewania podłogowego, jako materiał wykończeniowy, zastosowana została posadzka anhydrytowa, która charakteryzuje się wysokim współczynnikiem przewodzenia ciepła. Do izolacji termicznej dachu i poddasza wykorzystano celulozę pozyskaną z przemiału makulatury. Ten sam materiał wykorzystano jako izolację akustyczną w ściankach działowych.

W sumie dom ma 189 m kw. powierzchni użytkowej.

fot. Maciej Spiess

zespół projektowy: Mateusz Skalski, Paulina Skalska, Agata Pierożyńska, Sonia Kwiatkowska, Michał Laskowski

konstrukcja: Figura Team

wentylacja: Grzegorz Kurkowski

instalacje wodno-kanalizacyjne: Piotr Simka

elektryka: Piotr Świerk

źródło: blsk.studio (www.blsk.studio)

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły