Jest z drewna! Holendrzy zaprojektowali osiedle TBS w Stargardzie

Osiedle TBS w Stargardzie zaprojektowali architekci z holenderskiej pracowni Urban Climate Architects (UCA). Swoją koncepcję przesłali do konkursu na projekt osiedla Forsycji. Wizja drewnianych bloków wprawdzie nie wygrała, ale zdobyła wyróżnienie honorowe.

Holenderskie biuro Urban Climate Architects próbuje promować projekty w technologii drewnianej na terenie Polski poprzez udział w konkursach i przetargach. Dzięki doświadczeniu w projektach wysokich i wysokościowych w konstrukcji drewnianej, biuro oferuje kompleksowe projekty w technologii CLT z użyciem prefabrykacji i materiałów biodegradowalnych. Poprzez realizację kilku już projektów w opisanym systemie, biuro ma szeroką wiedzę na temat rozwiązań przeciwpożarowych, akustycznych i konstrukcyjnych, które stanowią integralną część projektowania w systemie drewnianym. Wiedzę tę planuje wykorzystać w inwestycjach na terenie Polski przy okazji nowo powstającego oddziału biura we Wrocławiu. Domeną biura jest próba odejścia od architektury betonowej, która jest najbardziej szkodliwa dla środowiska i rozwój w kierunku zrównoważonego budownictwa.

Osiedle zintegrowane z parkiem – bezpieczna przestrzeń bez ruchu samochodowego, z widokiem na zieleń. Zastosowany układ urbanistyczny pozwala na utworzenie parku w centrum założenia a forma budynków stanowi podium do aktywności na terenie parku. Proponowane rozwiązanie urbanistyczne ma kilka warstw rozwiązań:

 odpowiada na istniejącą już zabudowę mieszkalną wzdłuż planowanej drogi 03 KDL w celu utworzenia układu urbanistycznego w postaci ulicy o odpowiadających sobie zabudowaniach po obu stronach jezdni.

– oferuje teren o zróżnicowanej bioróżnorodności, gdzie architektura budynków zintegrowana jest z parkiem i zielenią a podniesione dziedzińce w parku pozwalają na integrację życia mieszkańców z aktywnościami w parku.

ogranicza ruch samochodowy na terenie do dwóch ‘kieszeni’ parkingowych, co pozwala na utworzenie zacisznego parku w centrum działki

– zapewnia ochronę od hałasu w postaci gęstego zadrzewienia i parkingu wzdłuż ul. Broniewskiego

zastosowanie zróżnicowanych typologii budowlanych, które pozwalają na najlepszą integrację z parkiem oraz zapewniają bezpieczeństwo na terenie parku

Głównym założeniem dla formy i układu funkcjonalnego budynków jest jak najlepsza integracja budynków z parkiem w centrum założenia przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa na jego terenie. Poprzez zastosowane platformy rekreacyjne oraz lokale usługowe we wnętrzu terenu, park będzie mógł być użytkowany w wielu porach dnia. Widok na park zapewniony jest ze wszystkich mieszkań wzdłuż drogi 03 KDL, co dodatkowo będzie miały pozytywny wpływ na bezpieczeństwo terenu.

Zapotrzebowania parkingowe rozwiązane zostały na terenie działki, bez użycia parkingów podziemnych oraz wielopoziomowych co pozwala znacząco obniżyć koszty inwestycji. Dzięki temu większa część budżetu może zostać przeznaczone na standard wykończenia budynków, w tym materiały elewacyjne i konstrukcję drewnianą.

Na terenie zastosowano dwie typologie budynków:

– typologia galeriowa, której układ zapewnia lokalizację komunikacji wzdłuż głośnej drogi i widok z każdego salonu w stronę parku

– budynki w kształcie litery L, zorientowane w każdą ze stron, co zapewni bezpieczeństwo wewnątrz terenu. Budynki te charakteryzują się podniesionym dziedzińcem, który zintegrowany jest z otoczeniem za pomocą schodów i platform rekreacyjnych. To z nich obserwować można park, bawiące się dzieci oraz okoliczne budynki.

W projekcie terenu wyróżnione jest kilka stopni prywatności terenu – od prywatnych ogrodów i tarasów, poprzez półprywatne przestrzenie dla mieszkańców danego budynku (tarasy na otwartym powietrzu i podniesione dziedzińce) oraz publiczny park, gdzie dostęp będą mieli wszyscy okoliczni mieszkańcy.

Aby zbalansowań koszty droższego systemu budowlanego, zdecydowano się na rezygnację z tynków wewnętrznych w mieszkaniach, co pozwoli na zachowanie widoczności konstrukcji drewnianej a obniży koszty wykończenia oraz pozostawienie wylewki betonowej z powłoką ochronną jako warstwy wykończeniowej podłogi, co zapewni trwałą a tanią powierzchnię podłóg w mieszkaniach.


W związku z tym ogranicza się znacząco budżet i czas na wykonaniu tynków, położeniu, podłóg, płytek oraz malowaniu.

W proponowanym systemie budowlanym elewacja budynku jest prefabrykowana w systemie szkieletowym i zamontowana bezpośrednio do ściany zewnętrznej CLT. Użyte materiały elewacyjne mają być przede wszystkim trwałe, łatwe w utrzymaniu w czystości oraz możliwe do demontażu i poddania recyklingowi. W wieloletniej perspektywie użytkowania, początkowa inwestycja w dobrej jakości materiały elewacyjne pozwoli na redukcję kosztów częstych renowacji i odnowy.

Materiały użyte na elewacji powinny być również spójne z ideą projektu, ambicjami niskiego wpływu budowy na środowisko i zastosowania ekologicznych materiałów.  Ze względu na ostry klimat w Polsce, gorące lato i mroźne zimy, naturalne drewno na elewacji budynku wymagałoby częstej konserwacji. Z tego względu zdecydowano się na elewacje drewno-podobną, wykonaną z materiałów kompozytowych pochodzących z recyklingu oraz możliwych do demontażu i ponownego przetworzenia.

Zaprojektowano mieszkania o uniwersalnym układzie. Wszystkie pokoje są nieprzechodnie, dostępne z korytarza wraz z łazienką. W większości mieszkań pokój dzienny połączony jest z aneksem kuchennym, który w razie zapotrzebowania możliwy jest do wydzielenia jako osobne pomieszczenie kuchenne.

Aby zapewnić mieszkańcom dobry komfort życia, projektowane mieszkania mają dostęp do balkonów lub tarasów. Zwiększa to koszt inwestycji natomiast istotnie wpływa na jakość życia ludzi, zwiększa bezpieczeństwo na terenie parku i tworzy istotną relację pomiędzy mieszkańcami a otaczającą zielenią.

zespół projektowy: Tim Vermeend (dyrektor kreatywny), Olga Gumienna (główny projektant), Nastia Kichenko (projektant), Imke Mulders (projektant)

źródło: Urban Climate Architects

Czytaj też: Urbanistyka | Blok | Osiedle | Drewno | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły