Stary dom położony jest na malowniczym wzgórzu w Porto de Mós w Portugalii. Projekt jego rozbudowy przygotowali architekci z pracowni PHYD Arquitectura.

Architekci stanęli przed zadaniem powiększenia starego kamiennego domu. Jego właściciele nie chcieli rezygnować z unikalnego klimatu budynku, jednak pragnęli też mieszkać w bardziej nowoczesnej części. Tutaj kluczowym elementem projektu było opracowanie sposobu łączenia starego i nowego.

Projektanci postawili na budowę białego łącznika. W ten sposób połączono stary dom z budynkiem, który wcześniej był wolnostojący. W efekcie powstała przestrzeń, której powierzchnia wynosi 280 m kw. Biały łącznik częściowo stworzył zewnętrzny dziedziniec, którego zdobi stuletnie drzewo oliwne. To właśnie z tego miejsca rozpościera się najlepszy widok na okolicę. 

zdjęcia: emontenegro, źródło: PHYD Arquitectura