Temat: Mała gastronomia z usługą handlową
Kierunek/Uczelnia: Architektura wnętrz / Wydział Architektury Politechniki Białostockiej
Autor: Damian Kozłowski
Promotor: dr. inż. arch. Małgorzata Bartnicka
.
.
Tematem pracy dyplomowej jest projekt małej gastronomii z usługą handlową. Zaprojektowana została zatem kawiarnia z miejscem przeznaczonym do handlu wyrobami własnej produkcji. Wybór takiego zagadnienia na pracę dyplomową wynikł z własnej obserwacji zmian zachodzących w przestrzeni publicznej Białegostoku.
Od kilku lat możemy zauważyć ogromny rozwój Białegostoku, nie tylko w kategorii infrastruktury drogowej i przemysłu, ale również w przestrzeni publicznej właśnie. Z miesiąca na miesiąc przybywa miejsc, w szczególności gastronomicznych, takich jak kawiarnie, restauracje, bistra, browary oraz cukiernie. To tylko dowodzi temu, że wzrosło zapotrzebowanie mieszkańców na tego typu lokale. Co ważne, klienci stali się bardzo wymagający, dlatego każde z miejsc dba o jakość swojej oferty, tak aby spełniała najwyższe standardy. Lecz nie tylko to co lokale oferują „na talerzu” jest ważne. Istotnym elementem, na który mieszkańcy zwracają uwagę, zachęcając ich do ponownej wizyty w lokalu jest również jego wystrój. Staje się on zasadniczym czynnikiem, który wraz z kartą dań, czy całym szeregiem kaw z całego świata tworzy niepowtarzalny klimat danego miejsca, czyniąc go jedynym w swoim rodzaju.
Lokalizacja oraz charakterystyka lokalu: 
Lokal znajduje się w centrum miasta, tuż obok Opery i Filharmonii Podlaskie przy ul. Kijowskiej. Ulica ta od momentu przywrócenia jej do świetności stała się ważnym odcinkiem komunikacyjnym łączącym ulicę Kaczorowskiego z ulicami Krakowską i Lipową, wciąż zachowując swój kameralny charakter. Wokół powstaje architektura mieszkalna oraz hotelowa przez co, ze względu na sąsiedztwo staje się bardzo atrakcyjna. Jej dodatkowym atutem jest cisza i spokój, która zaczyna dominować kiedy tylko mijają godziny szczytu. Być w centrum miasta i cieszyć się ciszą daleką od miejskiego hałasu jest zjawiskiem niezwykle rzadkim.
Koncepcja i założenia projektowe: 
Głównym założeniem projektowym było stworzenie dalekiego od schematów wnętrza inspirowanego wzornictwem lat 60-tych. Całość podzielona została na strefę kawiarni oraz na część ekspozycyjno-handlową. Zaprojektowana została we współczesnej formie ze względu  na nowoczesny charakter lokalu.
 
Największym atutem tego miejsca są ogromne witryny, które zajmują całe dwie ściany lokalu, przez co wnętrze jest bardzo widoczne od strony ul. Kijowskiej jak i ul. Mławskiej i bardzo dobrze doświetlone światłem dziennym. Dominantę lokalu stanowi bar. Okala on cały ciąg komunikacyjny od wejścia do lokalu, aż po wejście do toalet. Pokryte fornirem, frezowane panele zdobią frontową część baru, z kolei blat wykonany jest z wyjątkowego szarego marmuru.
Bar podzielony jest na część wysoką- stricte barową oraz niską- garmażeryjną z chłodziarką na dostępne produkty. Nad barem zwisa autorska konstrukcja z półkami do przechowywania zastawy gastronomicznej. Pełni ona też funkcję ozdobną, dopełniającą formę baru. Od razu przy wejściu pojawiają się miejsca siedzące zlokalizowane na długim siedzisku, przy którym wraz z krzesłami ulokowano dziesięć miejsc siedzących. Tuż nad siedziskiem znajduje się neon- logo kawiarni „Słodkie Usta”. Otulony jest roślinnością, która zwisa wokół, będąc bardzo ważnym i silnym elementem we wnętrzu. Obok zaprojektowano wysoką zabudowę drewnianą z miejscem do przechowywania zarówno w formie zamkniętych szafek jak i otwartych półek, które automatycznie eksponują używane produkty.
Wzdłuż witryn znajdziemy kolejne stoliki z miejscami siedzącymi, przy których usadzimy kolejne szesnaście osób. Z tych miejsc siedzących mamy wspaniały widok na odrestaurowaną ulicę Kijowską oraz Mławską. Przechodząc dalej znajdziemy łazienki damską i męską, obie przystosowane do korzystania przez osoby niepełnosprawne. Następnie pojawia się przejście do części ekspozycyjnej. Tutaj temat aranżacji został powielony. Na dwóch ścianach pojawiła się zabudowa stolarska pełniąca funkcję ekspozycyjną towaru. Centralnie umiejscowiono ladę o prostej bryle wykonaną z szarego marmuru. Nad nią konstrukcja analogiczna do tej znad baru, tu pełni rolę podpory dla roślinności. Z tyłu za ladą zawisł neon-logo z napisem „Concept Store”.
We wnętrzu wykorzystano najlepsze materiały wykończeniowe takie jak drewno, marmur i szkło. Na podłodze pojawia się niezniszczalne lastryko. Wszystko to nawiązuje do rozwiązań technicznych powojennej moderny. Użyte zostały materiały, które sprawdzają się pod względem nie tylko estetycznym, ale również praktycznym. Najważniejszym aspektem tego projektu było stworzenie wnętrza niepowtarzalnego i uniwersalnego w formie, które będzie wyglądało równie dobrze za kolejne dziesięć lat. W efekcie końcowym powstał lokal łączący dzisiejsze trendy z klasyką sprawdzonych materiałów i form.
Układ funkcjonalny: 
Powierzchnia całkowita lokalu: 133,15 m2
Powierzchnia użytkowa lokalu: 130,85 m2
Kubatura: 439,4 m3
W lokalu zaprojektowano następujące pomieszczenia:
 – sala główna: 84,72 m2
 – zmywalnia: 2,67 m2 8
 – toaleta damska: 4,86 m2
 – toaleta męska: 4,67 m2
 – sala ekspozycyjna: 29,84 m2
 – szatnia pracownicza: 2,07 m2
 – łazienka pracownicza: 1,18 m2