Swym kształtem przypomina dom, osadzony na nietypowej konstrukcji, w rzeczywistości to dawny schron z czasów I wojny światowej. Schronisko działa jak azyl dla turystów odwiedzających Słowenię. Budynek może teraz pomieścić kilkanaście osób jednocześnie.

Nietypowe schronisko zaprojektowali architekci z pracowni Premica Architects. Projektanci tchnęli nowe życie w zapomniany bunkier, który znajduje się na terenie parku Triglav, narodowego parku w niewielkiej Słowenii. Dom zbudowany został bezpośrednio nad wejściem do dawnego schronu. Konstrukcję podtrzymują specjalne pale. W środku działa schronisko dla turystów, którzy ruszyli w górską wyprawę.

Wewnątrz udało się zmieścić kilkanaście piętrowych łóżek. Całość wykończono prostymi elementami z sosnowego drewna. Co ważne, nie ma tutaj zasilania elektrycznego (jest tylko niewielki panel słoneczny, który zasila małą lampę wewnątrz), ani toalety. Ta ostatnia znajduje się 50 metrów dalej. Przebywając wśród górskich szczytów musimy więc zapomnieć o wygodach współczesnego życia. Schronisko sprowadzone zostało do swojej podstawowej funkcji – daje dach nad głową, pozwala bezpiecznie odpocząć i nabrać sił na dalszą wędrówkę.

dom schron

Wiekowy schron zmienił się w dom dla turystów

Schron zbudowano na początku lat 20. minionego wieku. Stanowił on element systemu fortyfikacji, wznoszonych przez ówczesne władze Włoch. Dzięki solidnemu wykonaniu konstrukcja przetrwała ponad sto lat i dziś z powodzeniem służy jako fundament schroniska.

Czytaj więcej: Domek letniskowy | Dom jednorodzinny | Architektura z betonu

zdjęcia: Anze Cokl (anzecokl.com)