Zazdrościmy Belgom świetnie zachowanej architektury, pomysłowości, a także umiejętności łączenia starego z nowym. Właśnie tak jest w przypadku nowej siedziby organizacji społecznej OCMW Halle. Przebudowany kościół z początku XX wieku totalnie zmienił swoje oblicze.

Nowy gmach powstał w wyremontowanym kościele zbudowanym z 1901 roku. Jego strzelista, pokryta czerwoną cegłą bryła wymagała oczyszczenia z osiadłych na niej nalotów oraz sadzy, natomiast wnętrza potrzebowały gruntownego remontu. Architekci ze studia WAW Architects postanowili zachować budynek w jak najbardziej oryginalnej wersji, nie zaburzając jego historycznego kształtu.

Postanowili pozostawić dawny układ pomieszczeń, dodając im jedynie nowych półpięter i antresoli, które powiększyły przestrzeń użytkową. Ważnym elementem jest współczesna, stalowo-szklana dobudówka, która wysuwa się z południowej ściany budynku. W niej znalazły się nowe części biurowe, a także główne wejście.

Dobudowaną część uniesiono na specjalnych palach. Nowe skrzydło jest bardzo mocno przeszklone, dzięki czemu do środka wpada mnóstwo światła, tak ważnego w codziennej pracy. Wysunięta część pomieściła sporej wielkości salę konferencyjną.

W ponad stuletnim kościele działał wcześniej sierociniec, dlatego architekci nie musieli przeprojektować tradycyjnej, pustej przestrzeni kościoła, a jedynie stworzone już wcześniej pomieszczenia. Mimo historycznego wyglądu z zewnątrz, w środku powstała nowoczesna przestrzeń o mocnych kolorach.

Czytaj też: Zabytek | Wnętrza | Ciekawostki | Cegła

 fot. Tima Van de Velde, źródło: WAW Architects