Inspiracji można szukać wszędzie – w naturze, kulturze, kulinariach, czy właśnie w architekturze i sztuce. Właśnie z tego założenia wyszli autorzy książki kucharskiej Le Corbuffet, w której spisali 60 przepisów na różnego rodzaju ciasta, przekąski i drinki inspirowane najsłynniejszymi architektami oraz artystami i ich topowymi dziełami.

Zacznijmy od samej nazwy książki kucharskiej. Jej nazwa Le Corbuffet odnosi się do stołu pełnego jedzenia, a jej podobieństwo do nazwiska słynnego architekta 20. wieku Le Corbusiera nie jest przypadkowe. Autorzy książki chcieli stworzyć zestawienie różnych przepisów, których skład, smaki i kompozycja będą w humorystyczny nawiązywać do najsłynniejszych architektów i artystów ubiegłego wieku. Przy każdej pozycji obok opisu przepisu, znajdziemy opis „patrona” danego dania oraz główne inspiracje, które zostały wykorzystane przy tworzeniu posiłku. Wśród postaci, które posłużyły jako inspiracje znajdziemy takie tuzy jak wspomniany wcześniej Le Corbusier, Mies van der Rohe, Rem Koolhas, Denise Scott, czy artystka Frida Kahlo.

Danie: Rem Brûlée
Inspiracja: Rem Koolhaas


Danie: Rhubarbara Kruger Compote
Inspiracja: Barbara Kruger


Danie: Quiche Haring
Inspiracja: Keith Haring


Danie: Frida Kale’o Salad
Inspiracja Frida Kahlo


Danie: The Odile Decquiri
Inspiracja: Odile Decq


Danie: Florence Knoll Rolls
Inspiracja: Florence Knoll


Danie: Bannani Albers-Babka
Inspiracja: Anni Albers


Danie: The Lina Bo Bacardi Cocktail
Inspiracja: Lina Bo Bardi


Danie: Mies van der Roe Dip
Inspiracja: Mies van der Rohe


Danie: Korean side dishes
Inspiracja: Shigeru Ban 


Danie: Brownie cookies
Inspiracja: Denise Scott Brown


Autorem tej niezwykłej publikacji pełnej intrygujących przepisów i inspiracji jest nowojorski projektant i artysta Esther Choi.