Future Food Today to książka kucharska mająca wskazywać trendy, które będą w przyszłości panować na całym świecie. Trendy te wynikają zarówno z rosnącej populacji człowieka, coraz większych kosztów produkcji mięsa, a także problemów wynikających z braku dostępu do wody, czy zmianami preferencji kulinarnych ludzi. 

Książkę wydało Space10 będące częścią IKEA. Space10 odpowiedzialne jest za rozwój technologii, a także poszukiwanie nowych rozwiązań w dziedzinach transportu, logistyki, projektowania, a jak się okazuje, także żywienia.

W książce kucharskiej znajdziemy najważniejsze trendy, które już niedługo mogą na stale zagościć na naszych stołach. Wszystkie przepisy mają być przyjazne środowisku, co oznacza, że będą w niej promowane posiłki pozostawiające najmniejszy ślad środowiskowy. IKEA zauważa coraz większe znaczenie freeganizmu, czyli idei podobnej do wegetarianizmu opartej na redukcji ilości spożywanego mięsa. Dlatego wiele z przepisów nie będzie w ogóle wykorzystywać produktów pochodzenia odzwierzęcego. 

Innym trendem jest odejście od mięsa pochodzącego od bydła, czy trzody chlewnej, a skupienie się na owadach. Jak wskazują badania 18% emisji CO2 dostarczają hodowle zwierząt, a pod ich hodowle co roku wycina się miliony metrów kwadratowych lasów. Owady są natomiast o wiele bardziej pożywne, a do tego łatwiejsze w hodowli. Jak dodaje przedstawiciel Space10, na przestrzeni najbliższych 35 lat, zapotrzebowanie na żywność wzrośnie aż o 70%. Sprawia to, że jeżeli ludzkość nie chce przeżyć klęski głodu, musi natychmiast zacząć szukać nowych alternatyw żywieniowych.

Jednym z takich pomysłów jest burger z owadów. Poniżej mamy dla Was przepis: 

Składniki: 
200g      ziemniaków
800g      buraków
200g      pasternaku
50g        mączniaków
115g       grzybów shitake
220g      łusek babki jajowatej
20g        mąki pszenna
4 łyżki    oliwy z oliwek 

Co dalej?
1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsiusza. Wyłożyć ziemniaki, buraki i pasternak na blasze, przykryć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić by ostygły.
2. Podsmażyć na patelni mączniaki razem z grzybami shitake, aż zarówno robaki, jak i grzyby lekko się zarumienią. Doprawić solą i ulubionymi przyprawami. Odstawić by ostygły.
3. Zmieszać zawartość patelni z upieczonymi warzywami i dodać łuski babki jajowatej.
4. Uformować płaskie kotleciki o wadze około 100g i delikatnie posypać mąką. Wrzucić kotleciki na rozgrzany olej i smażyć około 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem.

SMACZNEGO!