W tym miejscu działa już ponad 60 lat. Bar mleczny „Słoneczny” w Gdyni zyskał nowe oblicze za sprawą interwencji przeprowadzonej przez członków Stowarzyszenia Traffic Design. 

Nową identyfikację baru mlecznego „Słoneczny” przeprowadzono w 2018 r. W ramach trwającego w Gdyni Biennale Sztuki Miejskiej Traffic Design. To wydarzenie, w ramach którego w mieście pojawiło się siedem realizacji artystycznych i przeprowadzano warsztaty. Jednak chyba najmilszą pamiątką, jaka pozostała po Biennale jest właśnie nowy wygląd „Słonecznego”.

Bar znajduje się w przyziemiu kamienicy przy skrzyżowaniu ulic Władysława IV i Żwirki i Wigury. Wcześniej zdobiła go naklejka przedstawiające uśmiechnięte słońce w kapitańskiej czapce. Naklejki zdjęto jednak z szyb. Zamiast nich na szybach pojawiły się minimalistyczne czarno-białe elementy. Zamiast napisu „Bar Mleczny Słoneczny” teraz obiekt zdobi wyraźny neon z napisem „Słoneczny” oraz napis „Bar mleczny” wykonany na specjalnych dennicach. Podczas remontu odmalowano także białą elewację.

Bar mleczny „Słoneczny”

Nową identyfikację wizualną lokalu opracowało Syfon Studio, które zaproponowało minimalizm, tak pasujący do modernistycznego wyglądu lokalu. Dzięki temu przywrócili historyczny klimat miejsca.

Będąc w Gdyni warto więc odwiedzić bar i zobaczyć zmiany na własne oczy. Dodatkowo warto spróbować tamtejszych przysmaków, zupy kosztują zaledwie 5 złotych (pieczarkowa, pomidorowa, botwinka, chłodnik, rosół), a drugie danie jest niewiele droższe. W menu znajdziemy kultowe schabowe, kotlety mięsne i wege, pierogi, naleśniki, warzywa i oczywiście desery.

Czytaj też: Modernizm | Renowacja | Gdynia | Identyfikacja wizualna

Suwak PRZED i PO:

fot. Rafał Kołsut, źródło: Traffic Design