Budynek znany jako Fandom znajduje się na osiedlu wieżowców przy placu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Właściciele zapowiedzieli, że chcą aby wyglądał tak, jak zaplanowano w projekcie w latach 70. Projekt rewitalizacji przygotowali architekci z pracowni VROA.

Fandom to dwukondygnacyjny budynek na wrocławskim „Manhattanie”. Stoi najbliżej mostu Grunwaldzkiego i nie jest połączony z innymi budynkami kompleksu. Budynek ma 1,5 tys. m kw. powierzchni i wyróżnia się architekturą łączącą modernistyczne rozwiązania – przykładem są między innymi zewnętrzne schody prowadzące na taras. Jego oryginalny projekt to dzieło architekt Jadwigi Grabowskiej-Hawrylak.

W latach 70. i 80. w budynku działała restauracja Grunwaldzka, w której organizowano dancingi i inne imprezy. W latach 90. wnętrze zajęła administracja telewizji kablowej. W kolejnych latach otwarto tam kawiarnię, sklep vintage, szkołę jogi, pracownię szycia a latem strefę gastronomiczną, która przyciągała wrocławian.

Projekt zakłada wzorcową, ambitną rewitalizację. Chcemy odtworzyć jego wygląd z pierwotnego projektu z lat 70. Jesteśmy przedsiębiorcami, dorastaliśmy na przełomie lat 80. i 90. i nie mamy złych skojarzeń z architekturą z PRL. Zainteresowanie nią rośnie, jest coraz częściej doceniana. Przykładami są m.in. pawilon ZODIAK w Warszawie czy nowa czytelnia w warszawskim Empiku przy ul. Marszałkowskiej – zapowiadają Alicja i Maurycy Prodeus, właściciele budynku.

Projekt przewiduje oczyszczenie elementów prefabrykowanych żelbetowych oraz charakterystycznego tynku gruboziarnistego. Izolacja cieplna budynku zostanie zrealizowana od wewnętrznej strony płyt prefabrykowanych.

Chcemy wyczyścić elewację. Wzięliśmy próbkę tynku, który dzisiaj jest bardzo ciemny, ale pod spodem jest białe kruszywo, tynk mineralny. Chcemy go przywrócić. Zamierzamy odsłonić betonowe elementy konstrukcji budynku: strop, słupy. Wnętrza też będziemy się starać odtworzyć w pierwotnym duchu. Ważne będą detale: boazeria i meble – mówi Marta Mnich z VROA architekci.

Przy budynku od strony wschodniej zostaną zlokalizowane ogólnodostępne stojaki rowerowe. Teren wokół budynku zostanie uporządkowany. Część zieleni zostanie zastąpiona nowymi nasadzeniami. Wokół budynku planowane są ławki i inne elementy małej architektury.Fandom we Wrocławiu

Parter budynku będzie usługowy i ogólnodostępny. Zlokalizowane będą tam lokale o charakterze kulturotwórczym. Takie jak: księgarnia, kawiarnia, sklep z dizajnem i towarzysząca im restauracja. Istniejący taras zewnętrzny na poziomie parteru oraz piętra przeznaczone będą na cele gastronomiczne. Piętro i piwnica przeznaczone będą głownie do pracy biurowej. W celu lepszego doświetlenia sutereny powiększone zostaną zagłębienia w terenie i przekształcone w tarasy zewnętrzne. Od strony zachodniej w piwnicy wydzielono salę szkoleniową przeznaczoną na zajęcia grupowe. Wszelkie powierzchnie istniejące (słupy żelbetowe, stropy panwiowe) zostają odsłonięte, aby ukazać ich oryginalny wygląd.

Tak budynek wygląda obecnie:

fot. wroclaw.pl

Kiedy Fandom we Wrocławiu zostanie wyremontowany? Właściciele nie podali jeszcze dokładnej daty. Chcąc zadbać o jak najbardziej oryginalne odtworzenie elementów budynku Fandom, właściciele proszą wszystkich o przesyłanie archiwalnych zdjęć, na których widać budynek. Cenne będą fotografie z wnętrza, również z rodzinnych imprez.

Czytaj też: Wrocław | Beton | Metamorfoza | Renowacja

źródło: VROA Architekci, UM Wrocław