Jego projekt przygotował architekt Karol Mikulski. Sklep znajduje się przy ul. Świętojańskiej w budynku Baltic Plaza. Całość możemy zobaczyć na zdjęciach autorstwa PION studio.

W niewielkich przestrzeniach drzemie wielka moc. Udowodnił to architekt Karol Mikulski, który zaprojektował wnętrze butiku z biżuterią. Lokal ma tylko 50 m kw. powierzchni i jest jednostrefowy. Projektant tak rozlokował funkcje, aby wnętrze było otwarte na klientów. Takie poczucie udało mu się osiągnąć lokując główną ladę wystawienniczą w centralnym punkcie. W tylnej części zaprojektowana została lada kasowa, a tuż obok niej część sprzedażowa ze stołem dla klientów, przy którym mogą omawiać zamówienia i dokonać wyboru biżuterii.

We wnętrzu króluje kamień. Posadzkę zdobi granit Libery Green, a lady powstały z marmuru Verde Alpi. Zastosowanie tych dwóch kamieni było bazą do znalezienia dwóch dominujących odcieni zieleni. Całość uzupełniono o mosiężne dodatki i ścianę drewnianą złożoną z lameli dębowych bejcowanych na kolor zbliżony do tego, który był powszechnie stosowany w modernistycznej Gdyni. Znalezienie odpowiedniego kamienia nie było jednak łatwym procesem. Architekt wspólnie z inwestorem przeglądali dziennie kilkadziesiąt różnych odmian, aby ostatecznie znaleźć te idealne.

Główną inspiracją do zaprojektowania wnętrza była zieleń tarczy zegarków Rolex. W ten sposób architektowi udało się spełnić oczekiwania inwestora. Dodatkową inspiracją była modernistyczna spuścizna Gdyni, gdzie zarówno w architekturze jak i w architekturze wnętrz można znaleźć wiele nietypowych detali. Czujne oko dostrzeże takie detale w butiku LARU.

Co ciekawe, wszystkie meble we wnętrzu zostały zaprojektowane indywidualnie, tak aby połączyć ergonomię z funkcjonalnością oraz ułatwić obsługę gości. Architekt sięgnął też po specjalne oprawy oświetleniowe, które zostały zaprojektowane pod kątem brylancji – w ten sposób można było lepiej wyeksponować naturalny błysk diamentów.

fot. PION studio