Lekki i inteligentny jak chmura. Oto biurowiec The Cloud we Wrocławiu

Projekt koncepcyjny biurowca przygotował zespół architektów: Adam Zwierzyński, Paweł Barczyk i Anna Porębska, którzy tworzą pracownię MUS Architects. Budynek ma stanąć w Porcie Popowice we Wrocławiu.

Chmura, obłok, biała rozpikselowana bryła unosząca się ponad gęstą roślinnością. Takie są pierwsze skojarzenia związane z prezentowanym projektem. Dlatego architekci określają zaprojektowany budynek mianem The Cloud. Chcieli oni stworzyć miejsce otwarte, przyjazne i wygodne w użytkowaniu, takie, które metaforycznie będzie sięgać chmur. I nie chodzi tutaj o wysokość bo forma budynku jest wynikiem racjonalnego projektowania, dążenia do maksymalizacji możliwej do zrealizowania powierzchni budynku przy utrzymaniu prostego i ekonomicznie zbalansowanego układu konstrukcyjnego. Szalenie istotne znaczenie w procesie projektowym miała tutaj analiza urbanistyczna.

Od północnej strony w przyziemiu i lokalnie na wysokości pierwszych kondygnacji architekci zaproponowali stworzenie zielonej fasady -pnącza lub ściana ogrodu wertykalnego. Zieleń pokrywa ściany zewnętrzne parkingu i w niewielkiej części kondygnację biurową. Narastająca z poziomu terenu i wdzierająca się wyżej przy narożnikach budynku zieleń „eroduje” bryłę kontynuując tym samym widoczny w innych strefach bryły język artykulacji architektonicznej. Kaskadowe, „pixelowe” wycięcia i wcięcia kształtują ostateczną formę obiektu.

Architekci podzielili wnętrze na kilka stref funkcjonalnych. Wśród nich znalazła się część otwarta, z której mogą korzystać wszyscy. Znajdą się tutaj dwie recepcje i przejścia do części biurowej. Powstanie też tutaj kawiarnia, bistro i bufet. Z kolei strefa biurowa powstanie na siedmiu wyższych kondygnacjach.

Projekt koncepcyjny powstał dla prywatnego inwestora. Póki co nie znamy daty, kiedy nowy biurowiec miałby zostać zbudowany.

źródło: MUS Architects

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły