Lodowe hotele to już skandynawska specjalność. Pierwszy taki obiekt powstał w Jukkasjarvi w północnej Szwecji.
Wyjątkowość takiego hotelu polega na tym, że jego ściany wykonane są ze śniegu i lodu, dlatego też obiekt ten jest tylko konstrukcją tymczasową. Szwedzki budynek każdego roku mniej więcej w połowie kwietnia i roztapia się. Jego ponowna budowa rozpoczyna się w grudniu.
Do budowy lodowego hotelu zużywa się 30 000 ton śniegu i 4000 ton lodu. W środku goście obiektu mogą korzystać z 60 pokoi, kina, świątyni, galerii sztuki oraz baru, w którym drinki serwowane są w lodowych szklankach. Zadowoleni powinni być też smakosze nordyckiej kuchni. W tamtejszej restauracji można spróbować tradycyjnych dań lapońskich, które to składają się głównie z mięsa reniferów, ryb, grzybów oraz różnych leśnych owoców.
Goście hotelu muszą pamiętać o ciepłym ubiorze, we wnętrzu panuje bowiem temperatura -5 stopni Celsjusza.