Projekt apartamentowca powstał w pracowni archi5. Architekci mieli niełatwe zadanie – musieli stworzy 7-piętrowy budynek, który będzie wpisywał się w „kontrolowany chaos” sąsiadującej zabudowy. 

Budynek powstał we francuskim mieście Montreuil. Okoliczna zabudowa jest nieregularna i chaotyczna. Brak w niej jednej, spójnej linii architektonicznej, co sprawiało, że architekci nie miali żadnego punktu odniesienia przy projektowaniu jego bryły i fasady. Wtedy wpadli na oryginalny pomysł – skoro nie mogą stworzyć architektury podobnej do tej z sąsiedztwa, postanowili ją przenieść na fasadę za pomocą polerowanej stali, która odbija obraz okolicy.

Kolejnym problemem stojącym przed architektami było odpowiednie zaprojektowanie wnętrza budynku, który ze względu na pobliską linię metra nie mógł być wyższy niż 7 pięter. To zmusiło architektów do rozłożenia układu pięter i mieszkań w taki sposób, by były funkcjonalne, a jednocześnie interesujące dla przyszłych właścicieli. Jak im to się udało? Oceńcie sami!