Ma drewnianą elewację. Energoefektywne przedszkole w Regułach

Przedszkole zaprojektowali architekci z pracowni M.O.C. z Katowic. Przedszkole w Regułach wyróżnia się nowoczesnym kształtem z drewnianą elewacją oraz proekologicznymi rozwiązaniami, które sprawiają, że obiekt jest przyjazny środowisku i sam produkuje energię.

Przedszkole w Regułach zostało zaprojektowane z myślą o energoefektywności. Do rozwiązań pozwalających zaoszczędzić energię można zaliczyć: zielony dach, system ogrzewania i wentylacji, panele fotowoltaiczne, sterowanie oświetleniem sztucznym, oświetlenie typu LED, a także podziemny zbiornik wody deszczowej służący gromadzeniu deszczówki używanej do podlewania zieleni.

Dach pokryto rozchodnikiem, który nie wymaga intensywnej pielęgnacji. Rozchodnik daje o sobie znać zwłaszcza w upalne dni – nie dopuszcza do nadmiernego nagrzewania się pomieszczeń, co przekłada się na mniejsze zapotrzebowanie energetyczne do chłodzenia wnętrza klimatyzacją.

O optymalną temperaturę zimą pozwala zadbać pompa ciepła, które z powodzeniem ogrzewają wnętrze i wodę w kranach kiedy na zewnątrz jest do -5 stopni Celsjusza. W bardzo mroźne dni wnętrze będzie dogrzewane kotłami gazowymi. Panele słoneczne pozwalają obniżyć rachunki za prąd. Na dachu przedszkola zainstalowano panele o mocy 40kWp. Wprawdzie nie zasila to w pełni budynku, ale ich moc pozwala na zaspokojenie części zapotrzebowania.


Wokół centralnego patio doświetlającego wnętrze zaprojektowano hol wejściowy oraz dziewięć pomieszczeń z zapleczem szatniowo-sanitarnym, z których dwie przystosowane są do pełnienia w przyszłości funkcji Sali rekreacyjnej oraz Sali do zajęć ruchowych. Na parterze umieszczono też kuchnię i jadalnię. Na piętrze powstały sale do zajęć indywidualnych i do terapii oraz pomieszczenia biurowe i techniczne.

Głównym materiałem na elewacjach oraz we wnętrzu obiektu jest naturalne drzewo modrzewiowe, które nadaje przyjazny i naturalny charakter budynkowi. W obiekcie zdecydowano się na duże przeszklenia, otwierając przestrzeń wewnętrzną na otacząjącą zieleń. Sale są jasne, duże, zapewniające dobre warunki dla przebywania w nich dzieci. Wokół przedszkola powstał parking, plan zabaw, obiekty małej architektury, w tym wiata i stojaki na rowery. Przedszkole otacza zieleń – posadzono tu nowe drzewa i krzewy. W sumie nowe przedszkole ma 2 tys. m kw. powierzchni.

źródło: Gmina Michałowice

Czytaj też: Przedszkole | Edukacja | Drewno | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie