Botanica House to zatopiona w zieleni willa, którą zaprojektowali architekci z pracowni Guz Architects. Budynek znajduje się w Singapurze i jest ogromny. Jego powierzchnia wynosi ponad 1300 m kw. 

Spora powierzchnia domu nie jest dziełem przypadku. Właściciele marzyli o tym, aby mieszkać w bezpośrednim otoczeniu natury. Dlatego architekci zaproponowali zbudowanie wokół budynku ogrodu, którego elementem jest oczko wodne i przenikający do wnętrza budynku basen.

Rozbudowa ogrodu w tak niezwykłej formie było możliwa przez nietypowy kształt terenu. Dom powstał na wzniesieniu, który z jednej strony graniczy z ruchliwą ulicą. W efekcie osadzono bryłę budynku tak, aby w maksymalnym stopniu odciąć mieszkańców od ruchliwej trasy i stworzyć miejsce do ciszy i relaksu. Z pomocą przyszła tutaj starożytna praktyka kształtowania przestrzeni – feng shui.

Ten ostatni element zadecydował o tym, aby w centralnej części budynku zamieścić okrągłą klatkę schodową, która łączy piwnicę z parterem i pierwszym piętrzem. Co ciekawe, wokół schodów znalazł się również zaokrąglony basen. 

Z racji ciepłego klimatu w Singapurze architekci mogli zrezygnować ze stawiania części ścian. By zachować swobodny przepływ światła część pomieszczeń zyskała ściany ze szkła.

fot. Patrick Bingham-Hall (źródło: Guz Architects)