Budynek zaprojektowała Agnieszka Buczkowska-Korlińska prowadząca pracownię Inter-Arch Architekci. Dom zbudowany został w Józefosławiu pod Warszawą. Bryła budynku została usadowiona w taki sposób, aby domownicy mogli cieszyć się słońcem przez cały dzień. Pomagają w tym liczne przeszklenia, które kadrują atrakcyjne widoki.

Przygotowując projekt budynku architektka dobrze poznała potrzeby właścicieli. Budynek miał mieć tradycyjną, ale i nowoczesną formę oraz umożliwiać kontakt z przyrodą. Inwestorzy znają okolicę, dlatego kiedy mieli możliwość kupna działki nie zwlekali z decyzją.

Dom został usytuowany na działce w oparciu o analizę nasłonecznienia. Projektantka podzieliła go na dwie części. Pierwsza bryła stanowi parter i została zwrócona w stronę słońca i interesujących punktów widokowych. Z kolei część prywatna urządzona na piętrze utrzymuje linię zabudowy od strony ulicy. Co ważne, budynek został zaprojektowany w taki sposób, aby nie kolidował z rosnącymi na działce drzewami. Obrócenie domu sprawiło, że przez okna w salonie widać zieloną przestrzeń ogrodu, a nie pobliskie zabudowania. Dodatkowo umożliwiło wydzielenie małego placu wejściowego i przesłoniło strefę dzienną, pozytywnie wpływając na poczucie prywatności mieszkańców.

Wspomniana strefa dzienna zajęła cały parter budynku. Prócz części kuchennej powstały tu jadalnia oraz przestronny salon, z którego można szybko przejść na taras. Ułatwiają to drzwi KS430 marki Internorm, które wystarczy przesunąć, aby uwolnić dodatkową przestrzeń ogrodu. Atutem takich drzwi jest płaski próg, dzięki czemu przechodzenie z salonu do ogrodu jest bardziej komfortowe i pozbawione barier.

Z okien w salonie, w dolnej części domu, widać nie tylko zieloną ścianę lasu. Mieszkańcy mogą stamtąd obserwować wschody i zachody słońca. Dzięki obróceniu bryły domu, mogą się cieszyć światłem naturalnym o każdej porze dnia, a na tym bardzo im zależało – mówi architektka Agnieszka Buczkowska – Korlińska, założycielka pracowni Inter-Arch Architekci.

Część prywatna mieszkańców powstała na piętrze. Urządzono tam sypialnię właścicieli oraz dwa dodatkowe pokoje dla dzieci. Jeśli pojawi się taka potrzeba to w przyszłości będzie można przebudować antresolę na dodatkowy pokój. Właściciele samodzielnie projektowali wnętrze. Wybierali takie meble i dodatki, z którymi po prostu dobrze się czują. Zebrane tu podróżnicze gadżety dyskretnie zdradzają ich podróżnicze zainteresowania.

Elewacja budynku ma skromną, ponadczasową formę. Biały tynk został zestawiony z deskami oraz kamieniem, który wyróżnia komin. Projektantka celowo sięgnęła po kamień, chcąc podkreślić przywiązanie do natury. Elewację zdobią też okna pasywne PCV z nakładką aluminiową KF410 Internorm oraz bezramowe okna Panorama HX300. Te ostatnie dzięki właściwościom termoizolacyjnym pozwalają zatrzymać wewnątrz więcej ciepła, izolują domowników od dźwięków otoczenia i umożliwiają niezakłócone widoki na okolicę. W sumie powierzchnia budynku to 220 m kw.

PS projektujesz domy? Odwiedź Strefę architekta Internorm i poznaj więcej możliwości klikając TUTAJ.

Czytaj też: Dom jednorodzinnyNowoczesne okna Internorm | Szkło | MinimalizmwhiteMAD na Instagramie

Dom pod Warszawą, źródło: Inter-Arch Architekci, Internorm