Middelfart to niewielkie miasteczko położone w centralnej części Danii. W 2010 roku przy głównym deptaku powstała siedziba lokalnego banku z zapleczem biurowym. Projekt budynku to dzieło architektów z pracowni 3XN.

Projekt budynku został wyłoniony w konkursie. Bank chciał, by jego przyszła siedziba świadczyła o randze instytucji i jednocześnie nie zdominowała drobnej zabudowy tego leżącego nad Morzem Bałtyckim miasteczka. Chyba się udało!

Budynek jest biały i mocno przeszklony. W oryginalny sposób potraktowano dach. Tworzą go drewniane elementy, które układają się w geometryczną strukturę przypominającą nieco rybie łuski. Umieszczono w nich okna, które zapewniają pracownikom widok na morze i delikatnie rozpraszają słoneczne światło. W sumie na dachu znalazły się 83 takie otwory.

Główne wejście do trójkątnego budynku zostało całkowicie przeszklone. W środku umieszczono przestronny i jasny hol, który wizualnie został ocieplony drewnianymi elementami. W środku dla odwiedzających utworzono kawiarnię i księgarnię.

Budynek posiada również wysoki wskaźnik energooszczędności. Ta wynosi 50% w porównaniu do kosztów ogrzania placówek o podobnych rozmiarach. Latem budynek jest ochładzany przy pomocy morskiej wody. (ka)