Ten mały biurowiec zbudowano w Suchym Lesie pod Poznaniem. To projekt zrealizowany dla firmy MOL.

Projekt biurowca przygotowali architekci z pracowni Toya Design, którzy stanęli przed zadaniem wpisania nowoczesnej architektury w trudne sąsiedztwo budynku. Cel był taki, aby powstała funkcjonalna przestrzeń o wysokich walorach estetycznych. Architekci mogli też wykazać się z innej strony, specjalnie dla inwestora zaprojektowali nowe logo firmy.

Projektanci dopracowali tu każdy detal. Zawęzili gamę wykorzystanych kolorów, postawili na odcienie szarości i surowość materiałów. W ten sposób architektura budynku stała się tłem do eksponowania produktów firmy. Budynek wyposażony został w liczne markizy, rolety i żaluzje zewnętrzne, dzięki którym zyskał dynamiczną sylwetkę.

Zasady projektowe użyte w bryle budynku zostały zastosowane również w jego wnętrzach, dzięki czemu stworzono spójną całość. Surowa kolorystyka elewacji wprowadzona do wnętrza budynku została przełamana akcentami ciepłego drewna i naturalnego korka – mówią architekci.

mały biurowiec

Sercem biurowca jest przestronny, dwupiętrowy hol z przeszklonym dachem i przewieszoną kładką spinającą dwa skrzydła piętra. W centralnej części na tle betonowej ściany unoszą się lekkie, stalowe schody prowadzące z minimalistycznej recepcji na kładkę piętra. Plusem są świetliki w suficie, dzięki którym naturalne światło dociera do niższych kondygnacji.

Czytaj też: Biurowiec | Biuro | Minimalizm | Architektura

fot. MW Foto Maciej Augustyniak, źródło: TOYA DESIGN