Zmiany zachowań klientów nie mogły umknąć uwadze największych międzynarodowych koncernów. Właśnie ze względu na ekologiczny trend sieć restauracji McDonald’s rezygnuje z plastikowych słomek. Na pierwszy ogień poszły plastikowe słomki, opakowania lodów McFlurry oraz patyczki do balonów. Sieć zapowiada, że to dopiero początek zmian na lepsze. 

Plastikowe słomki, obok filtrów papierosów, torebek foliowych i szczoteczek do zębów są jednym z najczęściej spotykanych odpadów zanieczyszczających morza i oceany. Nie nadające się do ponownego użycia plastikowe słomki co roku powstają w miliardach sztuk, a ich żywot jest wyjątkowo krótki. Niewygodną statystykę zauważyła sieć restauracji McDonald, która postanowiła zastąpić wszystkie słomki na papierowe, bardziej ekologiczne zamienniki.

McDonald’s zmienia także opakowania lodów McFlurry i patyczki do baloników. Rocznie w restauracjach zużywanych jest 160 milionów słomek, 23 miliony kubeczków McFlurry oraz 3,5 miliona patyczków do balonów.

Papierowe słomki, nowe kubki do lodów McFlurry i patyczki do balonów to dopiero początek. Wiemy, że jeszcze dużo pracy przed nami. Dobre rozwiązania, możliwe do wdrożenia w naszej skali, wymagają czasu. Intensywnie nad nimi pracujemy. Już wkrótce w restauracjach wdrożymy kolejne zmiany przyjazne środowisku  – mówi Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.

Nowe papierowe słomki mogą pozostawać w wodzie nawet przez 5,5 godziny bez namakania. To ponad dwukrotnie dłużej niż ich poprzednia wersja. Zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością certyfikatem ISEGA. Słomki oraz ich opakowania są wykonane w 100 proc. z papieru certyfikowanego przez PEFC. Produkty z tym oznaczeniem wspierają odpowiedzialną gospodarkę leśną – wyjaśnia Agnieszka Czarnecka, menadżer ds. zakupów McDonald’s Polska.

Nowe papierowe słomki w 100 proc. nadają się do recyklingu. Już teraz w większości naszych lokali znajdują się kosze umożliwiające segregację śmieci. Zmiana opakowań oraz technologie stosowane przez recyclerów umożliwiają nam stopniowe zamykanie obiegu i przetwarzanie odpadów np. na ręczniki papierowe – mówi Tomasz Kurpiewski, menadżer ds. zrównoważonego rozwoju McDonald’s Polska.

Od czwartku zmiany zostaną wprowadzone w ponad 440 polskich restauracjach McDonald’s. Jak mówią przedstawiciele restauracji jest to spore wyzwanie nie tylko operacyjne. Dopracowanie rozwiązań, które spełniają wymogi jakościowe i oczekiwania konsumentów, wymaga czasu, testów i pracy ekspertów. Zmiany nie ograniczają się jedynie do zastąpienia surowców, z których wykonane są opakowania. McDonald’s ogranicza zużycie plastiku oraz sukcesywnie wdraża segregację i recycling śmieci we wszystkich restauracjach.

Interesują Cię tematy związane z ekologią? Kliknij TUTAJ! 

źródło: wirtualnemedia.pl