Istniejący budynek Biblioteki Uniwersyteckiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ma ponad 40 lat. Projektanci z biura Neostudio Architekci przygotowali projekt jego kompletnej przebudowy, która ruszy jeszcze w tym roku.

Gmach biblioteki musi zostać rozbudowany, ponieważ obecnie nie może pomieścić większej ilości zbiorów i nie zapewnia już odpowiednich warunków użytkowych czytelnikom i pracownikom. Niewielka wysokość starego budynku, częściowe ukrycie za skarpą od wschodu i północy, horyzontalny charakter oraz otaczający go, mocno zadrzewiony park, czynią z niego obiekt o niewielkiej ekspozycji, nieadekwatnej do rangi uczelni i znaczenia biblioteki w życiu studentów. Wszystkie te cechy sprawiły, że Uniwersytet postanowił rozbudować swoją bibliotekę, przekształcając ją w odpowiadający współczesnym standardom, komfortowy i przyjazny użytkownikom budynek uczelniany.

Priorytetem projektu było możliwie nieinwazyjne zwiększanie rozmiarów bryły budynku, pomimo obszernego programu rozbudowy i nadbudowy. Z zadaniem poradzili sobie architekci z pracowni Neostudio, którzy zaproponowali rozbudowę budynku od jego południowej strony na całej wysokości istniejącej bryły oraz nadbudowę rozbudowanego już obiektu o jedną kondygnację.

Rozbudowę budynku na południe zaprojektowano jako kontynuację istniejącej typologii wraz ze schematem podziałów elewacji, jej faktur i kolorystyki. Nadbudowa natomiast jest przewidziana jako kubatura nowa i kontrastowa do zastanej sytuacji przestrzennej, lekka konstrukcyjnie dla zapobiegania nadmiernemu obciążeniu fundamentów – opisują autorzy projektu.

Co ciekawe, ilość światła doprowadzonego poprzez świetliki umożliwia doświetlenie zarówno czytelni na najwyższej kondygnacji, jak i położonej na I piętrze wypożyczalni wraz z otwartymi księgozbiorami.

Realizacja inwestycji umożliwia zwiększenie obecnego księgozbioru z niecałych 600 000 woluminów do liczby 922 820 woluminów we wszystkich pomieszczeniach. Ponadto funkcje istniejące uzupełniono o program zawierający hol wystawienniczy, bufet oraz przestrzenie relaksu i integracji studentów. Całość uzupełniono o pojemne magazyny w kondygnacji przyziemia, zaprojektowano od nowa Odział Gromadzenia i Opracowania Zbiorów, wiążąc go z istniejącymi garażami dla samochodów dostarczających zbiory.

Na parterze przeprojektowano strefę wejściową do budynku, umiejscowiając przy wejściu punkt informacyjny, księgarnię, strefę relaksu i integracji studentów oraz hol wystawienniczy z możliwością wyjścia na park wystawienniczy na tarasie wschodnim. Zaprojektowano także bufet na 48 osób z niezależnym wejściem i strefą dostaw oraz wyjściem na ogród. Pojawił się również magazyn od strony południowej, zmieniona została natomiast aranżacja szatni i administracji. Na kondygnacji I piętra przeprojektowany układ pomieszczeń zawiera magazyn od południa oraz strefę wykładową z zapleczem i część administracyjną dyrektora biblioteki od północy.

Część środkową zajmuje wypożyczalnia z otwartym księgozbiorem, która jest połączona z kondygnacją wyżej poprzez otwór w stropie umożliwiający doświetlenie strefy wypożyczalni oraz wolnostojącą, otwartą klatkę schodową na planie okręgu.

II piętro to otwarta przestrzeń czytelni z księgozbiorem z towarzyszącymi jej funkcjami dodatkowymi, takimi jak pomieszczenia nauki cichej, grupowej i indywidualnej. Od południa zlokalizowano magazyn w części rozbudowanej, a także pomieszczenia techniczne wentylatorowni.

Całość obiektu uzupełniono dodatkową, wydzieloną pożarowo klatką schodową, natomiast klatkę północną przebudowano, umożliwiając pełnienie przez nią funkcji ewakuacyjnej. Zaprojektowano też nowe sanitariaty na każdej kondygnacji, windy towarowo-osobowe, szachty instalacyjne, pomieszczenia gospodarcze i techniczne.

Przebudowa gmachu ma trwać do końca 2019 r.

Biblioteka Uniwersytecka Uniwersytetu Przyrodniczego
Poznań, Polska, ul. Witosa 45
Projekt budynku pierwotnego: Lech Sternal, Witold Milewski, Zygmunt Skupniewicz
Architekci: Neostudio Architekci
Autorzy: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski
Współpraca autorska: Adrianna Fiącek, Weronika Kurdziałek, Tomasz Sołtysiak, Bartosz Wojciechowski
Wnętrza: Neostudio Architekci
Konstrukcja: Bud-ekspert
Klient: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Powierzchnia opracowania: 13 095,22 m2

Powierzchnia zabudowy istniejąca 1 723,05 m2
Powierzchnia zabudowy projektowana 308,26 m2
Powierzchnia zabudowy całości 2 031,31 m2

Powierzchnia użytkowa istniejąca 4 303,35 m2
Powierzchnia użytkowa projektowana 2 426,63 m2
Powierzchnia użytkowa całości 6 729,98 m2

Powierzchnia całkowita całości 8 030,01 m2

Kubatura istniejąca 17 515,51 m3
Kubatura projektowana 15 916,82 m3
Kubatura całości 33 432,34 m3

Design: 2016-2017
Construction: 2017-2019