Mieszkają tu od kilkunastu lat. Jednorodzinny dom zbudowali w Zielonkach pod Warszawą. Po latach, wnętrze okazało się zbyt ciemne i mało przestronne. Metamorfoza domu była możliwa dzięki pomocy Malwiny Morelewskiej, której pomysły sprawiły, że przestrzeń zyskała nową jakość.

Inwestorzy bez wątpienia lubią ten dom – sami zbudowali go przed parunastu laty. Jednak choć część jego składowych przynajmniej pod względem funkcjonalnym rzeczywiście wpisała się w potrzeby rodziny, inne, jak salon oraz sypialnia z łazienką i garderobą, nie spełniła oczekiwań.

Duży metraż nie został tu najtrafniej wykorzystany. Klienci chcieli więc, by dom stał się przestronniejszy, jaśniejszy i atrakcyjniejszy wizualnie, choć bez ekstrawagancji. Marzyły im się stonowane wnętrza utrzymane w delikatnych kolorach, pozbawione mocnych kontrastów, sprzyjające relaksowi w gronie najbliższych oraz przyjaciół – wspomina architektka Malwina Morelewska, do której właściciele zwrócili się o projekt remontu i przebudowy.

Nowy projekt wnętrza, gruntownie przemyślany pod względem funkcjonalnym, już na pierwszy rzut oka zwraca uwagę delikatną, kojącą paletą szarości i beżów. Wiele jest wokół bieli, bardzo dużo też przygaszonego dębu. Gładkie powierzchnie, matowe albo z lekkim połyskiem, architektka zestawiła z tkaninami o wyrazistym splocie i przyjaznymi aksamitami. A co do stylistyki, postawiła na powściągliwe formy nowoczesnej prostoty i bezpretensjonalnej elegancji. Na odrobinę fantazji, czy nawet humoru, też znalazło się tu miejsce. Gdzie? Choćby w toalecie dla gości. I tu baza wnętrza jest bardzo powściągliwa, wchodzących witają jednak siedzące rzędem na gałęzi świetliste ptaki. To lampa marki Moooi, delikatnie puszczająca do widza oko. I jak słyszymy od gospodarzy, wszystkim gościom ta aranżacja funduje efekt wow.

Nim jednak Malwina Morelewska przystąpiła do dekorowania wnętrz, zaprojektowała i poprowadziła remont. Objął m.in. wykuwanie otworów w ścianach nośnych czy wyburzanie fragmentów ścian, na których opierała się konstrukcja dachu – oczywiście we współpracy z konstruktorem. W związku z wymianą instalacji CO zasilanej gazem na ogrzewanie podłogowe z pompą ciepła, trzeba było skuć wszystkie posadzki. Zniknął też kominek, z którego klienci niemal nie korzystali – m.in. ze względów ekologicznych. Wiele zmieniło się również na zewnątrz domu. Przede wszystkim elewacja – wykonana na nowo i w innej kolorystyce. Skoro front prac był już tak szeroki, inwestorzy zwrócili się do architektki także o projekt przebudowy tarasu, którym teraz dom otwiera się na otoczenie.

Klienci mieli sprecyzowane potrzeby. Dlatego już po pierwszej rozmowie o oczekiwaniach mogliśmy im zaproponować rozwiązania funkcjonalne, zacząć tworzyć wizualizacje, wybierać materiały. Inwestorzy nam zaufali i chętnie korzystali z naszej wiedzy, byli też bardzo decyzyjni. Współpraca przebiegała więc harmonijnie, zwłaszcza że był to projekt z pełnym nadzorem i całą logistyką budowy – zaznacza Malwina Morelewska.

Do największych zmian, jakie dokonały się w remontowanym domu, należało wykucie w ścianie salonu dodatkowego wielkoformatowego okna z widokiem na ogród. Słowo „okno” nie wyczerpuje jednak tematu. Dookoła nowego otworu Malwina Morelewska zaprojektowała pojemną i funkcjonalną zabudowę. Poniżej szyby pojawiło się zapraszające do relaksu siedzisko. Z kolei nad nią – kaseta, w której w całości chowa się zsunięta żaluzja, która dzięki temu nie przesłania krajobrazu i nie zatrzymuje światła. A sam pejzaż ujęty został w dębową ramę.

W tym otoczeniu architektka urządziła pierwszą z dwóch stref wypoczynkowych salonu. Ponieważ sąsiaduje z jadalnią, przyjemnie tu usiąść z filiżanką kawy lub herbaty. W głębi salonu znalazła się druga strefa – multimedialna. Tu na tle pokrytej dębowymi lamelami ściany stanął duży telewizor, z kolei za maskownicą nad dużymi oknami ukryły się nie tylko karnisze, ale także opuszczany ekran do rzutnika.

Miejscem relaksu jest nie tylko obszerny salon, ale także otwierająca się na przestrzeń parteru antresola. Mieszczą się tam dwie strefy funkcjonalne. Pierwsza to biblioteka z bogatym zbiorem książek na otwartych półkach regałów. Druga – siłownia. Aranżacja tej części domu najmniej zmieniła się w czasie remontu, choć i tu Malwina Morelewska dokonała ważnych korekt. – Przede wszystkim odrestaurowaliśmy schody. Odświeżyliśmy elementy malowane na biało, a kolor drewna rozjaśniliśmy, by harmonizował z królującym wokół dębem – mówi architektka.

Znaczne i ważne dla codziennego funkcjonowania domowników zmiany dokonały się też w kuchni. Jej miły, przytulny nastrój – oparty na klasycznie nowoczesnych formach i kojącym zestawieniu dębu z mleczną bielą oraz akcentami czerni. Integralną częścią kuchni stała się też przestrzeń pod schodami, wypełniona teraz zabudową z ogromną ilością miejsca do przechowywania. Uzupełnieniem funkcjonalnym tej przestrzeni jest spiżarnia. Prowadzą do niej jedne z dwojga drzwi typu secret, wtapiające się w białą ścianę obok schodów. Tak dyskretne rozwiązanie służy temu, aby nie wprowadzać dodatkowych podziałów w dość zróżnicowanej już przestrzeni.

Radykalne zmiany objęły sypialnię, garderobę i łazienkę państwa domu.

Zmieniliśmy tu układ ścian. Garderoba została przeniesiona na koniec pomieszczenia, co pomaga odizolować sypialnię od muzycznej strefy salonu za ścianę. Jeszcze dalej mieści się łazienka, dostępna albo przez garderobę i pralnię, albo drugimi, ukrytymi drzwiami bezpośrednio z sypialni. Podobnie jak w przypadku wejścia do spiżarni, chodziło o to, by nie rozpraszać uwagi nadmiarem elementów we wnętrzu – objaśnia Malwina Morelewska.

Aranżacja sypialni opiera się na grze dwoma odcieniami beżu, złamanym brązem oraz kolorem obecnego w całym domu dębu, który tu widzimy na podłodze oraz na fornirowanych frontach mebli. Co charakterystyczne, zarówno szafy, jak i tapicerowany zagłówek zyskały podziały kolorystyczne, dzięki którym duże płaszczyzny zyskały wizualną lekkość. W trosce o komfort gospodarzy, przy łóżku znalazło się oświetlenie zarówno nastrojowe, jak i funkcjonalne – służące do czytania. Technika jest tu jednak bardzo dyskretna. Przykład? W szafkach nocnych wykonano przepusty na kable, aby po podłączeniu dodatkowych urządzeń, choćby ładującej się komórki, nie było widać gniazd, a jedynie cienkie przewody wychodzące z płaszczyzny szafki.

Sypialni gospodarzy towarzyszy duża łazienka w konwencji spa. Bez trudu zmieściła się tu zarówno wolnostojąca wanna, jak i prysznic dla dwóch osób. Architektka wprowadziła też m.in. duże bliźniacze lustra, dzięki którym linie oświetlenia ledowego zamontowanego w suficie zdwajają długość. Podobne pomysły pomogły wykreować wrażenie przestronności.

To pomieszczenie nie zmieniło wymiarów, a jednak wcześniej, za sprawą mniej dopracowanego oświetlenia, ciemniejszych kolorów, wygrodzenia prysznica dodatkowymi ściankami tej przestrzeni nie odczuwało się tak jak teraz – objaśnia Malwina Morelewska.

Wyróżniającym się rozwiązaniem jest i to, by wzór drewnopodobnych płytek (na ścianie w strefie natrysku) powtórzyć na drzwiach do pralni, wykonanych już z drewna. To kolejna interpretacja ukrytych drzwi – i kolejny przykład niezobowiązującej elegancji, która wyróżnia prezentowaną realizację.

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Warszawa | Art Deco | whiteMAD na Instagramie

projekt wnętrza: Malwina Morelewska (morelewska.com)

zdjęcia: Yassen Hristov