TYŁ budynku po przebudowie

Metamorfoza domu typu bliźniak w Zalesiu we Wrocławiu

Przebudowa domu typu bliźniak objęła jego segment. Zmiany pokazały, że w stare domy z PRL można tchnąć nowego ducha, a w środku stworzyć atrakcyjną przestrzeń do życia. Dzięki przebudowie mieszkańcy zyskali więcej miejsca. Projekt przygotował Marcin Szymański z pracowni ArchiBot.

Budynek położony jest na terenie osiedla Zalesie w północnej części Wrocławia. W sąsiedztwie znajdują się inne modernistyczne domy tworzące zabytkowy zespół urbanistyczny z 1901 r. Jednak przebudowany dom nie wyróżniał się szczególnymi walorami architektonicznymi. Jest do dom typu bliźniak, który zbudowany został na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. Zbudowany został w prostopadłościennej formie z charakterystycznymi, narożnikowymi balkonami od strony południowej oraz tarasem od północy.

Po latach stan budynku mocno się pogorszył. Inwestor postanowił przebudować swój segment i zmienić jego układ funkcjonalny. Mieszkańcy mieli zyskać nową, atrakcyjną przestrzeń, której wnętrza będą oddawać nowoczesnego ducha. Przygotowując projekt architekt pamiętał o specyfice budynku i nie chciał, aby estetyka przebudowanego segmentu radykalnie odbiegała od starej części.

W efekcie front domu przeszedł tylko drobne zmiany. Budynek zyskał nową elewację, nieco większe okna oraz elementy z perforowanej stali i betonu.

Największe zmiany widać od strony ogrodu. Elewację tej części zmieniono poprzez zastosowanie krytej strefy wejściowej do domu z perforowanej stali i nadbudowie istniejącego tarasu. Pojawiła się tam dodatkowa przestrzeń stanowiąca teraz wewnętrzną część domu. Architekt zaprojektował w niej sypialnię z garderobą.

Front budynku:

PRZÓD

Ciekawostką jest otwarcie części piwnicznej budynku na ogród. Również tam powstała dodatkowa przestrzeń o mieszkaniowej funkcji.

Rewolucyjne zmiany nastąpiły wewnątrz. Architekt zdecydował się wyburzyć część ścian, tworząc nowy układ funkcjonalny. Wnętrze stało się widne, otwarte i przestronne, a duże witryny okienne pozwalają cieszyć się widokiem na pobliską zieleń.

Charakter wnętrz z założenia miał odwoływać się do estetyki minionej epoki PRL’u. Zastosowano wiele elementów nawiązujących do charakterystycznej zabudowy z meblościanek, parkiety układane w tzw. jodełkę, firany, współczesną boazerię – lamele oraz dopełniające elementy stalowe, tapety, lampy i kwietniki – podsumowuje architekt Marcin Szymański.

projekt: ArchiBot – Architekt Marcin Szymański (www.archibot.pl)

zdjęcia: Piotr Sobczak (https://sobczakpiotr.pl)

Home staging: Aleksandra Garbela (insta: oghs_wroclaw)

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Metamorfoza | Elewacja | Ciekawostki | Detal | Okna | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły