Między Japonią, a Brazylią, czyli sushi w brazylijskim wydaniu. Wow!

Rok temu Mireia skontaktowała się z Masquespacio. Zapalona surferka miała marzenie o otwarciu pierwszej tropikalnej restauracji sushi w swoim rodzinnym mieście. W ten sposób narodziła się Kaikaya, projekt wyraźnie inspirowany stylem życia Mireii, łączący elementy z Japonii i brazylijskich tropików.

Na początku XX wieku pierwsi Japończycy przybyli do Brazylii, aby pracować na plantacjach kawy. Chociaż japońskie odżywianie różniło się całkowicie od odżywiania przeciętnego Brazylijczyka. Przybysze szukając własnych smaków stworzyli wyjątkowy mix tradycji kulinarnych, który po latach odżył z silną tożsamością. Po ponad stuleciu z jej unikalnych smaków i fuzji powstała Kaikaya, która jest wynikiem historii i połączenia tradycyjnej i metodycznej Japonii z tropikalną i egzotyczną, współczesną Brazylią.



Projekt restauracji w Walencji musiał zawierać silny kontrast kolorów, wraz z eklektycznym stylem, który może łączyć w sobie dwie koncepcje: Japonii oraz Brazylii. W ten sposób, w pierwszym przypadku możemy rozpoznać zastosowanie materiałów, które przypominają Japonię . Wśród nich wymienić można drewno i rafię, zestawione z elementami, które sprowadzają tropiki z kraju samby. Z jej kolorowymi wzorami wykonanymi z mozaikowych płytek, papug i przytłaczającej inkorporacji roślin. 

materiały: http://www.masquespacio.com