We Wrocławiu rusza projekt FoodSHIFT 2030, w ramach którego zbudowane zostaną miejskie farmy. Mieszkańcy będą mogli w nich uprawiać warzywa, owoce, kwiaty i zioła, a następnie zabierać je do domów.

Ogrody społeczne to miejsca, w których mieszkańcy mogą spędzać czas i uprawiać rośliny wspólnie z sąsiadami. Takie ogrody są coraz popularniejsze w Europie. Powstały też w kilku miastach w Polsce: Warszawie, Krakowie i Katowicach. Kolejnym miastem będzie Wrocław, który takie ogrody otworzy wspólnie z Fundacją Ekorozwoju oraz Uniwersytetem Przyrodniczym.

Projekt FoodSHIFT 2030 promuje lokalne rolnictwo, ekologiczną i zdrową żywność, ale również skraca dystans pomiędzy producentami i konsumentami. Wreszcie pokazuje, że warto korzystać z regionalnych produktów. Będziemy wspierać powstawanie ogrodów społecznych, a także zaaranżujemy ogrody warzywne w placówkach oświatowych, z pomocą których będziemy edukować młodych wrocławian – tłumaczy Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia.

Projekt FoodSHIFT 2030 realizowany jest w dziewięciu miastach w Europie. Prócz Wrocławia uczestniczą w nim między innymi Kopenhaga, Ateny, Barcelona, Berlin i Bari. Miejskie farmy we Wrocławiu działać będą do końca 2023 r.

Organizatorzy planują, że w ramach pierwszego etapu powstanie baza miejsc, w których w przyszłości będzie można zakładać ogrody społeczne, a także szkolenia i konsultacje z mieszkańcami.

miejskie farmy
Invest Komfort

Miejska farma w Osace, fot. Wpcpey (wikimedia.org, licencja CC 4.0)

Miasta nie są w stanie same się wyżywić, więc chcemy zweryfikować, jaki mamy lokalny rynek i jakie produkty z powodzeniem możemy sami wyprodukować. Ośrodki miejskie naprawdę mogą być producentami żywności i będziemy w tym zakresie edukować wszystkich mieszkańców – powiedziała Małgorzata Świąder, kierownik projektu z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

W kolejnych latach miasto będzie wspierać zainteresowanych w procesie tworzenia ogrodów i koordynować ich powstawanie. W międzyczasie ogrody warzywne powstaną w kilku wrocławskich szkołach. Projekt FoodSHIFT 2030 jest realizowany w ramach programu Horyzont 2020 i w całości finansowany ze środków unijnych. Wrocław na jego realizację otrzymał 400 tysięcy złotych.

Czytaj więcej: Miasto | Rośliny | Wrocław | Meble miejskie

miejskie farmy

Miejska farma w Chicago, fot. Linda (wikimedia.org), licencja: CC 2.0

fot. zdjęcie ilustracyjne